Кулінарна помилка, що стала символом столиці: як придумали Київський торт

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У "Сніданку з 1+1" розповіли про історію створення Київського торта та його рецептуру.

Поделиться:

Кулінарний шедевр, який за легендою народився з кондитерської помилки, і став гастрономічним символом столиці — звісно, мова йде про відомий Київський торт. Хто насправді створив рецепт популярної страви? Про історію появи Київського торта розповіли у  "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна". 

Хто придумав Київський торт

Торт придумали на фабриці Карла Маркса в Києві в 1956 році. Існують різні версії історії про те, хто ж насправді розробив рецепт десерту. За однією з них, торт вперше створив начальник бісквітного цеху Костянтин Петренко, який хотів приховати кондитерську помилку. Кондитери начебто забули партію білка для бісквіта поза холодильником. Наступного дня Петренко вирішив збити білки з цукром і горіхами та запекти. Колеги скуштували нову страву та були вражені її смаком.

За іншою версією, Київський торт винайшла 17-річна Надія Чорногор, яка прийшла працювати на фабрику після невдачі на вступних іспитах до медичного інституту. Вона відкрила в собі талант кондитера і розробила рецепт унікальних коржів з бісквітно-горіхового безе.

Існує також офіційна версія фабрики, яка говорить про те, що Київський торт народився в результаті наполегливих експериментів. Коржі сушили, а не випікали. Спочатку при температурі, потім при нижчій, доки коржі не набули гарного кремового відтінку і стали сухими та хрумкими.  За рік Київський торт отримав бронзову медаль на кондитерському конкурсі, а ще через рік – золоту. Рецептура торта змінювалась з часом, зокрема, в дизайні та складі коржів.

Як готують Київський торт

Рецепт Київського торта був запатентований двома працівниками фабрики у 1973 році. Але таємниці рецепту не розголошуються до цього дня.

Шеф-кондитерка Дарина Чорнуха у сюжеті "Сніданку з 1+1" привідкрила завісу таємниці та показала деякі етапи приготування. Для початку необхідно підготувати безе для коржів на основі фундука, білки, цукор, борошно і крохмаль. Білки збивають з цукром, а окремо змішують горіхи, борошно і крохмаль, які потім вводять у безе — це буде горіхова суміш.

Поки сушать коржі, паралельно готують крем Шарлотт на основі молока, цукру і жовтків. Можна додати ванільний цукор, а також каву або лікер для сучасного смаку.

київський торт

Фото: Mrnotwo/wikipedia

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новости по теме