Як вберегтися від травм під час ожеледиці

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Лікар розповів, як уберегтися від переломів взимку та що потрібно робити, якщо ви все ж таки впали.

Поделиться:

Як врятувати зимове взуття від соліУ програмі «Сніданок з 1+1» ортопед-травматолог Юрій Капшук розповів про те, як уберегтися від травм під час ожеледиці та як надавати першу допомогу при переломах.

Взимку травматична небезпека значно зростає через ожеледицю. При падінні в холодну пору року можливі як звичайні синці, так і вивихи чи переломи. Саме тому потрібно знати, як зберегти цілісність кісток та своє здоров’я.

Читайте також: 5 порад, як позбутися перших симптомів грипу.

ПРИЧИНИ ПЕРЕЛОМІВ

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожні три секунди в світі відбувається один перелом, причин для цього може бути безліч.

Основними причинами падіння, звісно, є слизька поверхня, непрактичне взуття чи звичайна необережність, - зазначає лікар.

Також однією з передумов для травм може бути послаблення кісток через вікові зміни. Таке явище називають остеопорозом. У зв’язку з цим, лікарі радять дбайливо ставитись до свого здоров'я людям від 35 років.

Щоб попередити слабкість кісток, потрібно регулярно займатися фізичною активністю: більше гуляти й відмовитися від ліфтів.

Наступна порада – це правильне харчування, з яким організм зможе отримати необхідні вітаміни. Молочні продукти, натуральні йогурти, сири, які містять кальцій, мають стати основою раціону. Також потрібно включити в меню броколі, шпинат, горіхи, сир тофу, яйця та бобові.

ЯК ПРАВИЛЬНО ПАДАТИ

Статистика доводить, що найчастіше стаються переломи в ділянці передпліччя, ліктьового суглоба, на ногах – в ділянці гомілок, стегна та ступенів.

Такі травми трапляються через те, що людина не встигає вчасно згрупуватися і пом’якшити падіння, - зауважує експерт.

Якщо падаєте на бік, не слід відставляти руку. Краще випрямити її наперед та зігнути ногу, голову потрібно нахилити в протилежний бік. Таким чином пом’якшиться падіння.

Якщо падаєте на спину, то руки краще розставити і трохи зігнути. Також потрібно трохи зігнути спину, а голову - обов’язково притиснути до грудей.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ПАДІННІ

  1. Виявити найболючіше місце, з'ясувати, чи втратив потерпілий свідомість і чи є нього рани на потилиці.

Якщо відбулася деформація ноги, діяти потрібно обережно. Не можна робити різких рухів, щоб не змістити надламану кістку, - звертає увагу Юрій Капшук.

  1. До приїзду швидкої можна знерухомити кінцівку. Для цього може підійти будь-яка дошка.
  2. Також можна прикласти лід до місця перелому або промити перекисом водню, якщо є якісь рани.

ОЗНАКИ ПЕРЕЛОМУ

  1. Різкий біль.
  2. Викривлення кінцівок або неприродне її положення.
  3. Може бути набряк, припухлість, гематоми.

Наостанок пам’ятайте, що рухатися в зимовий період необхідно з максимальною обережністю.

Нагадаємо, не так давно лікар розповів, як надавати першу допомогу при обмороженні.

Новости по теме