Пізнє материнство: чому досі викликає осуд у суспільстві і особливо нетолерантні саме жінки (коментує психолог)

Пізнє материнство: чому його засуджують у суспільстві? Коментар психолога
Pexels/Jonathan Borba

Пізнє материнство – це тема для гарячого обговорення в суспільстві. Чому часто викликає засудження факт народження дитини після 40 років? Коментує психолог.

Поділитися:

Пізнє материнство – це тема, яка часто обговорюється в сучасному суспільстві. Адже стати мамою після 40 – це не така вже й рідкість на сьогодні. Проте такий вчинок досі може зустріти суспільний осуд, особливо з боку інших жінок. Чому так відбувається? У шоу «Сніданок. Вихідний» розповідала психологиня Анна Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Токсичні люди: як вони себе ведуть та розмовляють, і що робити, якщо токсичний шлюб/дитина/керівник (+ тест на власну токсичність від психолога Ганни Кушнерук)

Стати мамою після 40 років – це не те, щоб сучасний тренд, але такі випадки стають все частішими. Наприклад, майже у 51 рік мамою стала всесвітньо відома модель Наомі Кемпбелл. Щоправда, зірка не розкриває інформацію – чи сама виношувала дитину і чи це її рідна донька, чи, можливо, прийомна. В своєму Instagram Наомі Кемпбелл написала:

Прекрасне маленьке благословення обрало мене її матір’ю, тому я маю честь отримати цю лагідну душу в своє життя, і немає слів, щоб описати пов’язаність на все життя, якою я зараз ділюсь з тобою, своїм ангелом. Немає більшої любові.

В Україні теж зірки стають мамами після 40 років. Наприклад, у 43 роки народила первістка телеведуча Василіса Фролова.

Чому ж суспільство часто засуджує таких жінок? Головний аргумент, який їм висувається, – начебто вони не встигнуть поставити дитину на ноги, тобто виховати, дати гарну освіту тощо. Насправді цей аргумент, враховуючи розвиток сучасної медицини, вже не має права на життя, вважає Анна Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи впливає зовнішність на успіх та чи можна стверджувати, що красиві люди більш успішні (коментує психоаналітик)

То чому ж жінок, які вирішили доволі пізно за суспільними канонами народити, найбільше засуджують саме інші жінки? Психологиня говорить:

Пологи – це тема надзвичайної агресії жінок по відношенню одна до одної. А все тому, що ми сприймаємо все через свій особистий досвід, і нам здається, що так, як було у нас – найбільш правильно і доречно. Особливо це стосується жінок більш старшого віку, а також тих, хто не розуміє, що таке особисті кордони.

Ще один момент – «диванними» експертами, які вважають, що мають право коментувати такі інтимні речі, зазвичай стають нереалізовані люди. Анна Кушнерук говорить, що коли вони починають коментувати щось, то займають активну позицію. І вже не відчувають себе невдахами, а, навпаки, людьми, які мають експертну точку зору.

За словами психологині, ось найбільш популярні теми у псевдоекспертів:

►Вік

►Мораль

►Виховання дітей

►Здоров'я

►Пологи

►Сексуальні стосунки.

Анна Кушнерук радить вміти відрізняти конструктивну критику від деструктивної поведінки людини та не сприймати негатив близько до серця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке самооцінка та як вона формується? Що робити, якщо у людини низька чи занадто висока самооцінка? (коментує психоаналітик)

Більше про думку Анни Кушнерук щодо пізнього материнства дивіться у відео: