Як спілкуватися з людьми, які вибралися з окупації чи пережили особисту втрату на війні: поради від психотерапевта Олега Чабана

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Про що говорити з людьми, які пережили жахи війни, щоб допомогти їм, а не зашкодити їхній психіці? Розповів Олег Чабан.

Поділитися:

Як правильно спілкуватися з людьми, які пережили окупацію, а також з тими, хто втратив рідних на війні? Про це на відеовключенні зі "Сніданком. Онлайн" розповів психотерапевт Олег Чабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як комфортно співіснувати великій кількості людей у маленькому приміщенні під час війни (поради психотерапевта Олега Чабана)

Олег Чабан наголошує на тому, що спілкуватися з людьми, які пережили психологічну травму, однозначно треба. Але варто робити це правильно, аби не нашкодити їхній психіці ще більше. Психотерапевт розповідає:

"Є таке поняття, як травматична пам'ять, і це елемент психічного посттравматичного стресового розладу. І дуже важливо цю травматичну пам'ять не формувтаи. Тож у тих, хто вирвався з пекла, не треба розпитувати деталі їхніх травматичних подій. Буває, людині треба виговоритися, її необхідно слухати. Але не розпитувати деталі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «В Маріуполі залишилося ще дуже багато людей! Врятуйте їх, закрийте небо!» – пронизлива історія тележурналістки Олени Силенко, яка пішки з дітьми тікала з рідного міста

Олег Чабан дає дуже важливу пораду, як спілкуватися з людиною, яка вирвалася з окупації чи пережила інші жахливі події, пов'язані з війною:

"Ви не повинні зануритися в її війну в її голові, ви повинні її перетягнути в своє мирне життя. Повертатися в розмовах до її звичного життя: чим вона займалася, що садила на городі, яка була робота, хобі тощо. Розмовляючи з травмованими людьми, намагайтеся говорити з ними не про їхні травми, а про їхнє нормальне життя. Так не буде формувтаися травматична пам'ять".

Ще Олег Чабан радить не говорити про пережиті жахи у вечірній час. Тому що наша довготривала пам'ять формується, коли ми спимо. Також психотерапевт зауважує:

"Не давайте людині постійно проговорювати важкі речі, не формуйте їй травматичну пам'ять, щоб не було паталогічної реакції горя, бо це вже розлад. Варто прагнути до того, що була реакція втраченого, коли ти проходиш через це, а потім все одно повертаєшся в життя".

Тобто, безумовно слід дати людині виговоритися, але не жити лише пережитим горем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Синдром біженця»: як проявляється та як з ним впоратися (поради нейродослідниці Наталії Каді у "Сніданку.Онлайн")

Як говорити з людьми, як втратили рідних на війні?

Ще одна болюча тема: як правильно спілкуватися з людьми, які пережили особисті втрати через війну. Мова йде про смерть близької людини. Олег Чабан розказує:

"Перша і дуже важлива порада: тут не має значення, що ви говорите, має значення лише те, що ви поряд, що не залишили людину сам на сам у її горі. Ви відчуєте інтуїтивно, чи потрібно приобійняти людину, потримати за руку. Можна говорити про свої страхи: тим самим ви доєднуєтеся до переживань людини, показуєте, що ви всі разом, тільки її горе зараз сильніше. Точно не варто деталізувати, як відбулася трагедія. Будьте просто поряд".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я дуже хочу, щоб всі ми були горді за те, хто ми є, де ми і з ким ми є», – у «Щоденниках війни» історія виходу з окупації шеф-редакторки шоу «Твій день» Людмили Подлевської

Дивіться, як психотерапевт Олег Чабан розповідає, як намагатися зберігати спокій у часи війни:

Новини по темі