Чому в пунктах вакцинації використовують вакцини від COVID-19, у яких вийшов термін придатності (роз'яснення МОЗ)

У МОЗ пояснили, чому щеплюють від COVID-19 протермінованою вакциною
Pixabay/Alexandra_Koch

У деяких пунктах вакцинації пропонують щепитися проти коронавірусу протермінованою вакциною.

Поділитися:

У Харкові розгорівся скандал: у деяких пунктах вакцинації пропонують щепитися проти коронавірусу протермінованою вакциною. Про це у соцмережі написала харків'янка, яка обійшла 6 таких пунктів. У кожному із пунктів вакцинації їй пропонували вакцину, на якій вказано, що термнін придатності закінчився ще 01.2022, але медики запевняли, що користуватися нею можна: "Скрізь терміни на флаконі 01.2022. Я сказала, що вони протерміновані. А мені у відповідь показують роздрукований папірець про те, що вакцину дозволили використовувати... Увага. В деяких пунктах до кінця квітня, а в деяких вже навіть на півроку продовжили".

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін прояснив ситуацію в ефірі програми "Твій день":

«Перш за все хочу зазначити: протермінована вакцина просто не може потрапити до будь-якого пункту щеплення на території України. Такого механізму просто не існує. По кожній партії, по кожній серії ведеться окремий облік по термінам придатності. Так само, така інформація є і у структурних підрозділах з питань охорони здоров’я областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи має право сімейний лікар розірвати декларацію через відмову робити щеплення (коментар фахівця)

Яка вакцина від СOVID-19 найкраща, дивіться роз'яснення експертки:

Щодо конкретної історії, Ігор Кузін пояснив:

Хотів би трішки розповісти передісторію. 1 грудня 2021 року МОЗ отримало лист-пояснення від компанії "Пфайзер Експорт Бі.Ві" в Україні щодо вакцини Comirnaty і в цьому листі було зазначено про те, що збільшується термін придатності вже вироблених партій з 6 місяців до 9 місяців. Саме це стало можливе завдяки тому, що були проведені нові дослідження щодо стабільності препарату. Такі ж самі зміни були затверджені і Європою, саме Європейським регулятором EMA. Після того МОЗ направило відповідний лист з інструкціями на відповідні структурні підрозділи з питань охорони здоров’я в регіонах, і в цьому листі ми вказали, які серії та номери партій вакцини було продовжено з 6 до 9 місяців. Таким чином, у структурних підрозділах, в центрах вакцинації є усі необхідні документи і вказівки по тому, які вакцини використовуються. Вакцини, які протерміновані, відразу поміщаються в «карантин» і не використовуються на території України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які документи необхідно взяти на вакцинацію від коронавірусу: для дорослих та дітей (роз'яснення від МОЗ)

Тобто, як запевняє Ігор Кузін, певні серії вакцини від Pfizer можна безпечно використовувати ще три місяці після дати завершення строку придатності:

«Всі серії нові, які були вироблені умовно після 1 грудня 2021 року  мають вже оновлене маркування і там вказаний термін придатності вакцини вже оновлений. По тим, які вже були вироблені, по ним було у виключному режимі подовжено термін їх використання із шести місяців до дев’яти».

Дивіться пояснення від головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна в ефірі програми "Твій день":