Антидепресанти: як діють на мозок, наскільки безпечні? Правила вживання антидепресантів і постковідний синдром – коментує лікар

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Антидепресанти та постковідний синдром.  Механізм дії антидепресантів, наскільки вони безпечні?
Pexels/Anna Shvets

Постковідний синдром у деяких людей проявляється симптомами депресії. Чи ефективні антидепресанти, який механізм їхньої дії на мозок, яких правил слід дотримуватися при їх вживанні? Розповідають лікарі.

Поділитися:

Антидепресанти – це один з дієвих механізмів боротьби з депресією. Проте не єдиний. Існують чіткі правила вживання антидепресантів, яких обов’язково слід дотримуватися. Про це в ефірі шоу «Сніданок з 1+1» розповідали лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трудоголіки і синдром вигорання: психотерапевт на прикладі кави та молока пояснює баланс життя та роботи

Погіршення стану психічного здоров’я – доволі поширений прояв постковідного синдрому. Але крім COVID-19 є безліч інших причин і факторів розвитку депресії. Лікарка психіатриня Софія Волох розповідає: «Антидепресанти працюють на рівні біохімії мозку, вони впливають на нейромедіатори».

Завдяки прийому антидепресантів людина не вирішує свою проблему, проте вона стає здатною сприймати допомогу. Її стан стабілізується.

Вкрай важливо розуміти: антидепресанти призначаються лише лікарем і тільки після детальної діагностики. Самолікування у цьому питанні неприпустиме. Хворий не може знати, які саме ліки йому потрібні, в якому дозуванні. І вони можуть стати для нього дуже небезпечними.

Психотерапевт Олег Чабан зазначає:

Прийом антидепресантів без призначення лікаря – це , як мінімум, неефективно, а як максимум – провокує появу небезпечних побічних реакцій.

Серед них: судоми, сильне потовиділення, підвищення температури тіла, поява суїцидальних думок. Тож ніколи не призначайте собі ці препарати самостійно.

Психотерапевт зазначає: тривалість постковідних розладів може сягати 7-9-ти місяців. Їх проявами можуть бути:

  • тривожно-панічні атаки;
  • депресія;
  • порушення сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жити яскравим життям: психологічні техніки для тих, хто боїться щось пропустити і бути гіршим за інших

Лікар психіатр після ґрунтовної діагностики може призначити антидепресанти, якщо:

►психічний стан людини стабільно важкий впродовж 2-х тижнів поспіль, без жодного дня покращення;

►у людини суттєво погіршується працездатність та навички соціалізації.

Важливо: депресія лікується не самими лише антидепресантами. Для боротьби з нею використовується комбінована терапія: медикаментозне лікування та психотерапія. Олег Чабан говорить:

Антидепресанти запускають хімію мозку, де відбувся грандіозний збій.

Після цього «запуску» надзвичайно важливою є роль саме психотерапії у поверненні людини до нормального життя.

Коментар психотерапевта щодо антидепресантів дивіться у відео:

Новини по темі