Жити яскравим життям: психологічні техніки для тих, хто боїться щось пропустити і бути гіршим за інших

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як жити власним наповненим життям? Поради від психолога
pixabay.com/JillWellington

Як жити яскравим власним життям, не озираючись на інших? Як зробити своє життя наповненим і багатогранним? Розповідає психологиня Олена Любченко.

Поділитися:

Жити яскравим життям, не озираючись на оточуючих. Чи можливо це в сучасному цифровому світі, в епоху соцмереж? В ефірі шоу «Сніданок з 1+1» про це розповіла психологиня Олена Любченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке «синдром рятівника»: чому деякі люди нав'язливо намагаються допомогти і роздають свої поради (коментує психолог)

Сьогодні існує феномен – синдром втрачених можливостей, або FOMO (абревіатура англійської фази fear of missing out). Це коли людина відчуває, що все життя проходить повз неї. Їй здається, що всі навколо живуть яскраво, і лише вона нічим особливо не вирізняється. FOMO стало справжньою проблемою в епоху соцмереж, коли життя блогерів видається ідеальним, і всі їхні публікації сприймаються як чиста правда.

Симптоми FOMO:

  • страх, що життя проходить;
  • заздрість до інших;
  • знецінювання власного життя;
  • постійне відслідковування чужих успіхів (найчастіше – у соцмережах).

як заспокоїтися після порівняння з іншимиФото: Pexels/Artem Beliaikin

Психологиня стверджує, що з цією проблемою можуть допомогти такі техніки:

►Намагатися не порівнювати себе з іншими.

►Зробити «ревізію» власного життя: виявити, що цінного відбувається в ньому (не буває такого, щоб не було зовсім нічого цінного, просто варто його помітити).

►Зрозуміти, що саме викликає відчуття заздрості до інших. Після цього спробувати впровадити цю цінність у власне життя. Або ж зізнатися собі, що вона не є необхідною.

►Мандрувати. Подорожі формують нові нейронні зв’язки: мозок сприймає все незвідане як щастя. Проте тут головне знати міру, адже потреба у постійних мандрах – це вже невроз.

►Реалізуватися в житті. Улюблена робота, наприклад, може приносити щире задоволення та відчуття власної значимості.

►Радіти простим буденним речам та фіксувати на них свої думки принаймні на 10 секунд. Наприклад, подумати, яка гарна квітка росте у дворі, чи яке прекрасне літнє небо. Бути щасливим тут і зараз дуже важливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно позичати гроші: коментує психолог

Щоб бути щасливим, вважає психологиня, варто наповнити життя речами, важливими для вас, а не слідувати нав’язаним чужим цінностям.

Більше про психологічні техніки щастя від Олени Любченко дивіться у відео:

Новини по темі