Почему беременным нужно употреблять двойную дозу витамина В9
Диетолог рассказала, какие продукты содержат витамин В9 или фолиевую кислоту.
Постійний експерт програми «Сніданок з 1+1» Галина Незговорова розповіла про функції та добову норму вітаміну В9 або фолієвої кислоти. Нагадаємо, напередодні дієтолог розповідала про користь вітаміну Е, А та інших вітамінів групи В.
Як схуднути та покращити стан шкіри за допомогою вітаміну В6ПРИЧИНИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
- Нераціональне харчування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує неправильний раціон харчування жінкам після 40-ка років.
- Зловживання алкоголем.
- Тривала термічна обробка і консервування їжі.
- Хронічні хвороби кишечника.
- Прийом препаратів, що порушують засвоєння вітаміну В2.
НАСЛІДКИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
- Запальні ураження ротової порожнини.
- Розвиток стеатозу та атеросклерозу.
- Зниження інтелектуальних здібностей.
- Виникнення передчасних пологів та післяпологових кровеотеч.
- Розвиток вроджених дефектів плоду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому вагітним жінкам потрібно їсти ожину.
ФУНКЦІЇ ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
Фолієву кислоту також називають «вітаміном материнства». Він необхідний для синтезу нуклеїнових кислот, що містять спадкову інформацію.
- Покращує роботу серцево-судинної та нервової системи.
- Позитивно впливає на обмін жирів.
- Налагоджує імунітет. Читайте також: Вітамін В2 відновить зір та покращить імунітет.
- Забезпечує нормальний перебіг вагітності і розвиток плоду.
- Стабілізує емоційний фон у післяпологовий період та при клімактеричних розладах.
Варто пам'ятати, що надлишок вітаміну В9 може викликати зайве збудження нервової системи і зниження концетрації вітаміну В12 в організмі.
ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
Основні джерела вітаміну В9 рослинного походження: соя, пророщена пшениця, хліб з висівками, петрушка, крупи, бобові, буряк, морква, гриби, різновиди капусти, шпинат.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати салат із сочевиці та авокадо.
Основні джерела вітаміну В9 тваринного походження: субпродукти, м'ясо, риба, твердий сир, кисломолочні продукти.
ДОБОВА НОРМА ВІТАМІНУ В9 АБО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
Добова потреба вітаміну В2 дорослої людини – 200мкг. Жінкам у період вагітності та лактації слід споживати 400мкг/день.
Фолієва кислота руйнується при термічній обробці та у кислому середовищі. Найкраще засвоюється у сирих продуктах. – переконує дієтолог.
Для отримання добової норми вітаміну В9 дієтолог запропонувала включити в меню такі позиції:
150г шпинату
200г столового буряка
40г хліба з висівками
200г білокачаної капусти
250г квасолі
100г болгарського перцю
20г петрушки
2 курячих яйця
250г вівсяної або пшоняної каші
50г мигдалю
1 склянка йогурту
2 ківі або 2 банани
125г курячої або яловичої печінки
Пам'ятайте, чим більше у вашому раціоні свіжих овочів та зелені, тим менша можливість постраждати від дефіциту вітаміну В9 або фолієвої кислоти.