Де отримати психологічну підтримку під час війни: пояснює міністр охорони здоров’я у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як отримати психологічну підтримку під час війни: пояснює міністр охорони здоров'я
Freepik

Як українцям подбати про психологічне здоров'я в умовах війни?

Поділитися:

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко став гостем програми "Сніданок з 1+1". Він розповів, як проходить медична евакуація важкохворих та поранених пацієнтів в умовах війни та де українці можуть знайти психологічну підтримку.

Україна є учасницею європейської програми, яка направляє постраждалих від війни та важкохворих пацієнтів на лікування за кордон. Віктор Ляшко розповів, як відбувається медична евакуація пацієнтів до ЄС і хто може до неї потрапити.

Потрапити до програми може будь-яка людина, чия травма або хвороба є серйозною і потребує довготривалого лікування. Для цього потрібно поспілкуватися з лікуючим лікарем або лишити заявку на сайті МОЗ в розділі "Громадянам". 

"Ми подаємо в захищену електронну систему дані про пацієнта, його травму або хворобу. З іншої сторони євпропейська клініка говорить: "Це наш профіль, ми готові забрати таку травму". Потім ми сформували евакуаційний маршрут, щоб відправити пацієнтів на лікування за кордон. В тиждень відбувається 3-4 евакуаційних відправлення. В середньому це 20-30 чоловік", - поділився деталями міністр охорони здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як медична система України працює під час війни: ексклюзивний коментар міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка у «Сніданку з 1+1»

В умовах війни також гостро постало питання психологічного здоров'я. Через російську агресію українці щодня піддаються стресам та психологічним травмам. Віктор Ляшко зазначив, що вже зараз у кожного є можливість отримати допомогу:

"Зараз є національна програма з психологічної підтримки, яка створена за ініциативи першої леді. На сайті МОЗ в розділі "Психічне здоров'я" є перші поради, верифіковані та безкоштовні телефони гарячих ліній. Ми розуміємо, що десь близько 15 мільйонів людей будуть потребувати психологічної підтримки. В подальшому людина, можливо, буде потребувати психотерапевта, психіатра або медикаментозної терапії".

Новини по темі