Гепатит А та новий штам коронавірусу в Україні: лікування та профілактика захворювань

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Спалах гепатиту А та коронавірусу: профілактика і лікування
Freepik

У "Сніданку з 1+1" медична експертка пояснила, як захиститися від коронавірусу та гепатиту А.

Поділитися:

Спалах гепатиту А, нашестя клопів у Франції та новий штам коронавірусу — останнім часом новини переповнені згадками про різні хвороби. Як вберегти себе від поширених захворювань цієї осені, у  "Сніданку з 1+1"який виходить у будні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, пояснила медична експертка дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Катерина Булавінова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як захистити організм взимку: практичні поради у "Сніданку з 1+1"

Яка ситуація у Вінниці з гепатитом А

Експертка заспокоює: ця інфекція не передається повітряно-крапельним шляхом. Вінничанам варто приділити увагу особистій гігієні та якісній тепловій обробці їжі. Хоч це захворювання не є найнебезпечнішим та піддається лікуванню, серед людей уже поширилася паніка. Катерина Булавінова застерігає від самолікування:

"Паніка — дуже поганий порадник, через який люди починають витрачати кошти на неефективні та недоказові препарати".

Щоб дізнатися про ефективність того чи іншого препарату, зателефонуйте до Національної гарячої лінії МОЗ-ЮНІСЕФ "Спільно до здоров'я" 0 800 351 896.

Гігієна

Фото: Unsplash.com

Профілактика гепатиту А

  • вакцинуйтеся
  • мийте овочі та фрукти
  • не використовуйте воду з неперевірених джерел
  • вживаєте лише кип'ячену воду
  • ретельно мийте руки з милом після туалету, перед їдою, після контакту зі сміттям

Яка ситуація з коронавірусом восени 2023

У розпалі традиційний сезон ГРВІ, тому часом люди можуть приписувати собі діагноз коронавірусу навіть коли вони захворіли на грип. Новий штам Пірола менш заразний, аніж попередні, проте заради убезпечення вакцинуватися потрібно. Це стосується і ГРВІ: якщо ви ще не зробили сезонні щеплення, обов'язково зверніться до лікаря.

Вакцинація

Фото: Freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезон грипу та ГРВІ: джерела зараження, симптоми хвороби та профілактика

Нашестя клопів у Франції: чи є загроза для України

Складно напевне сказати, чи ймовірна схожа ситуація для України. У будь-якому випадку клопи та інші паразити живуть і в нас, тому важливо дотримуватися гігієни. Якщо помічаєте на собі укуси або висипи, обов'язково сходіть до лікаря, адже навіть якщо це просто алергія, є ризик занести інфекцію.

Дивіться "Сніданок з 1+1" по будням з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі