Йододефіцит: Симптоми та профілактика захворювання

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Дієтолог розповіла, які продукти потрібно вживати, щоб запобігти дефіциту йоду.

Поділитися:

Йод – незамінний елемент гормонів щитоподібної залози. У студії «Сніданок з 1+1» наш постійний експерт, дієтолог Галина Незговорова, розповіла про причини нестачі йоду в організмі та які продукти потрібно вживати, щоб бути здоровим.

Дієтолог запевняє, що головною причиною нестачі йоду є недостатнє надходження мікроелемента з продуктами харчування, зокрема зменшення у раціоні морепродуктів. Окрім цього, негативно на організм впливає відсутність профілактики йоду та прийом лікарських засобів, які перешкоджають засвоєнню елемента.

Добова норма йоду для дорослих та дітей після 11 років – 120–150 мкг. Для жінок у період вагітності та лактації – 170–200 мкг, – зазначила Галина Незговорова

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ЙОДУ

1. Бере участь в обміні вуглеводів, стимулює синтез білка.

2. Забезпечує нормальну репродуктивну функцію у жінок.

3. Покращує роботу імунної системи, розумову діяльність.

4. Бере участь у формування мозку під час розвитку плоду.

ОЗНАКИ НЕСТАЧІ ЙОДУ

1. Недостатня кількість гормонів щитоподібної залози (гіпотиреоз).

2. Ламкість нігтів, сухе волосся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як боротися з ламкими нігтями і сухим волоссям

3. Підвищена стомлюваність, зниження працездатності.

Зауважимо, що швидка втомлюваність, знесилення характерні для людей з низьким артеріальним тиском. Раніше терапевт розповіла, яка ефективна профілактика зниженого тиску у домашніх умовах.

4. Порушення концентрації уваги, погана пам’ять.

5. Уповільнення статевого розвитку.

6. Підвищений вміст холестерину та збільшення ваги.

7. Виникнення дефектів розвитку плоду під час вагітності.

ПРОФІЛАКТИКА ДЕФІЦИТУ ЙОДУ

1. Йодована сіль.

Зберігати її найкраще у темному місці, у щільно закритій ємності не довше, ніж 6 місяців.

 Йодовану сіль у їжі додаємо тільки тоді, коли страва уже готова, – додала дієтолог

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки можна вживати солі без шкоди для здоров’я

2. Правильне і збалансоване харчування.

3. Продукти із високим вмістом йоду: морської риби, морської капусти, креветок, кальмарів, мідій, м’яса яловичини, свинини, яєць, кефіру, баклажанів, спаржі, буряка, картоплі, моркви, хурми, ананасів, бананів, винограду.

4. Якщо є проблеми із щитоподібною залозою, експерт радить регулярно здавати аналізи на гормони щитоподібної залози та консультуватись з ендокринологом.

Вживайте щодня корисну їжу та урізноманітнюйте свій раціон.

Нагадаємо, нещодавно 1plus1.ua писав, як запобігти нестачі заліза без використання лікарських засобів.

Новини по темі