«Ми більше не будемо посипати сніг сіллю», – у «Сніданку з 1+1» медична експертка Дарка Озерна про дефіцит солі та його наслідки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зменшити вживання солі та на які продукти її можна замінити: Дарка Озерна про дефіцит солі в Україні
freepik.com

Через війну в Україні спостерігається дефіцит солі. Чим можна замінити цей продукт? Розповіли у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

В Україні спостерігаєтьяс дефіцит солі. Причина – війна, адже держпідприємство "Артемсіль", яке покривало 95% харчової солі на внутрішньому ринку, наразі припинило свою діяльність. Завод розташований у Соледарі, що на Донеччині, зараз у місті точаться запеклі бої з російськими загарбниками. 7 квітня понад 2 тисячі працівників підприємства покинули завод через ворожі обстріли. Залізничні шляхи, якими постачали сіль по всій території України, пошкоджені ворожими обстрілами. Якими будуть наслідки дефіциту солі в Україні та чим можна замінити цей продукт під час приготування їжі, у "Сніданку з 1+1" розповіла медична експертка Дарка Озерна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи з'явиться сіль на прилавках у найближчому майбутньому та як власноруч зварити сіль (рецепт з Прикарпаття)

За словами Дарки, дефіцит солі не такий страшний, як нам здається. І пояснює це так:

"Сіль раніше використовували для зберігання продуктів, коли не було холодильників. Зараз же її застосовують суто для приготування їжі".

За словами Дарки Озерної, українці звикли надмірно споживати сіль. Крім того, слід знати, що на полицях магазинів є вже готові продукти, в яких є багато солі. І завдяки цим продуктам цілком можна забезпечити добову норму солі для організму, а може й перевищити її:

Сіль

Медична експерка наголошує на тому, що сіль людському організму потрібна, але у помірній кількості. Дарка Озерна каже:

"Нам потрібні різні іони, і натрій та хлор зокрема, без цього клітини не будуть існувати. Але не варто надмірно вживати цей продукт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відновитися після окупації: що їсти, які вітаміни вживати та які аналізи здати (пояснює медична експертка Дарка Озерна)

Набільше занепокоєння у господинь викликає дефіцит солі через те, що скоро розпочнеться традиційний в Україні сезон заготівель на зиму, тобто консервація. Але Дарка Озерна каже:

"Взагалі-то консервація із засоленням не є корисною. Краще продукти на зиму морозити або висушувати".

Звісно, ці слова не є втішними для тих, хто з року в рік звик робити заготівлі на зиму саме шляхом консервування. Таким господиням повідомляють, що дефіцит солі скоро подолають: Дрогобицька солеварня, яка залишилась фактично єдиним в Україні виробником солі, працює на повну потужність і вже найближчим часом завод планує збільшити виробництво на 20 тонн. Крім того, сіль вже постачають з країн Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит солі: яку сіль використовувати під час консервації та чим можна замінити (поради від шеф-кухаря Євгена Клопотенка та експерта Миколи Пугачова у ТСН)

Запрацює з часом і "Артемсіль", як тільки це стане можливо. Голова профспілки ДП "Артемсіль" Андрій Попов розповідає:

"Підприємство запрацює, а воно запрацює обов'язково на території України, як тільки буде можливість та будуть налагоджені шляхи сполучення. На даний момент підприємство готове випускати продукцію, критичних пошкоджень немає. Пластам солі, які знаходяться на глибині 200 та більше метрів, нічого не загрожує".

Тож сподіваємося, що цей дефіцит є тимчасовим явищем. А поки Дарка Озерна пропонує зменшувати кількість солі, яку ми додаємо під час приготування страв, і заміняти її різними прянощами, які зроблять смак більш яскравішим і рзноманітнішим. Зменшити кількість солі у страві допоможуть такі приправи:

Сіль чим замінити

Насамкінець Дарка Озерна каже, що цей дефіцит допоможе нам більше цінувати свої ресурси, зокрема і сіль, і наголошує:

"Сподіваюся, що ми більше ніколи не будемо посипати сніг сіллю".

Дивіться, як Дарка Озерна у "Сніданку з 1+1" розповідає про дефіцит солі:

Новини по темі