Покупці чекають на зниження цін: у «Сніданку з 1+1» спеціаліст розповів про стан ринку нерухомості в Україні та в якому місті-мільйоннику вартість квартир впала на 60%

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Покупці чекають на зниження цін: у «Сніданку з 1+1» спеціаліст розповів про стан ринку нерухомості в Україні та в якому місті-мільйоннику вартість квартир впала на 60%

Про те, яка зараз вартість на нерухомість і чого очікувати від ринку,  у «Сніданку з 1+1» розповів Президент асоціації нерухомості України Юрій Піта.

Поділитися:

Ринок нерухомості в Україні починає оживати. У травні будівництво відновилось у 44% новобудов. За інформацією звіту про фінансову стабільність Національного банку України, у столиці на кінець травня запрацювали 25% будівельних майданчиків. У регіонах, які частково окуповані чи постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну, будівництво нового житла майже зупинилось або взагалі заморожене. Про те, яка зараз вартість на нерухомість і чого очікувати від ринку,  у «Сніданку з 1+1» розповів Президент асоціації нерухомості України Юрій Піта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖДержава компенсує гроші людям, які уже відновлюють зруйноване війною житло власним коштом: як і коли

За словами спеціаліста, наразі про подорожчання квартир мови не йде. В більшості випадків, ціна на ринку залишились або довоєнного періоду, або знижуються.

«Ми зараз спостерігаємо різні тенденції, залежно від ситуації в Україні. У Києві, наприклад вже відбувається достатньо повільно. Ринок почав працювати активно на початку травня, коли запрацювали реєстри. За ці 1,5 місяця угод дійсно небагато, пропозиції з’являються, їх стає все більше. Покупець чекає на зниження цін, проте продавець не поспішає їх знижувати», — зазначив експерт.

Щодо того, чому не знижується ціна, Піта наголосив: власники нерухомості психологічно не бояться воєнного стану та вірять, що покупець зможе придбати квартиру по заявленій вартості. І підкреслює, що можливо на це вплинула і пандемія, яка у 2020 році почала вносити свої корективи у ринок нерухомості. Проте все-таки зараз фігурує ринок покупця.

«Наприклад, є певна заява на вартість. Я приходжу та кажу «знаєте, у мене є така сума коштів, готові купити хоч завтра». Продавець аналізує, думає і в принципі він погоджується на покупця, десь відбувається торг. І по факту та ціна, яка вказана в оголошенні, може бути дійсно нижчою… Якщо говорити про такі міста як Київ, Одеса, то все ж таки, цей канат згодом перетягне на себе покупець і він буде диктувати умови. В західних регіонах, імовірніше за все, буде довоєнна ціна». – підкреслив експерт.

Якщо говорити про маленькі міста на Київщину, які активно постраждали від російської армії, спеціаліст наголосив, що попри активну пропозицію, про них важко говорити і розцінювати як нерухомість для життя зараз, оскільки поруч постраждала і інфраструктура.  За словами Піта, попри зниження цін на 20-30%, вигідною інвестицією у цих містах можна назвати ціну, знижену на 50% і більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКомпенсація за руйноване житло в Україні: хто може отримати, якщо власник загинув

Наразі найдешевші ціни на квартири у східних та південних регіонах України. Одне з найбільших знижень цін спостерігається у Харкові: «До речі, колеги казали, що в Харкові були угоди купівлі-продажі, поодинокі, але з цінами мінус 50-60% від довоєнних».

Окрім того, в Україні змінився і портрет покупця. Зараз це в першу чергу вимушені переселенці, які мають можливість придбати собі нерухомість, щоб залишитись на довгий період у іншому регіоні. Також вони надають перевагу вторинному ринку, оскільки це зазвичай квартири, які вже готові до проживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖУкраїнці, які постраждали від війни з росією, можуть отримати до 30 тисяч євро компенсації: як подати заяву

Щодо реєстрації нових власників нерухомості, за словами спеціаліста, наразі існують проблеми у функціонуванні демографічного реєстру, де відбувається реєстрація осіб, які проживають у житловій нерухомості. В побуті ми називаємось це пропискою. Це створює ще один пласт нерухомості, який наразі залишається поза ринком.

«Демографічний реєстр запрацював у Києві тільки минулого тижня. В інших регіонах він не працює і реєстрація не відбувається. Вибачте, але покупець не буде купувати об’єкт, у якому зареєстровані чужі люди. І він не розуміє, коли він зможе їх зняти з реєстрації. А якщо зареєстровані неповнолітні діти, то такий об’єкт взагалі не можна продати, тому що опікунські ради зараз не працюють.  Пласт нерухомості, який мають подібні проблеми, на жаль, поки що не в ринку. Також не можна продавати квартири за довіреністю. Зараз 5-7 мільйонів українців виїхало за кордон і вони не будуть повертатись в Україну, щоб оформити угоду куплі-продажу»,— підкреслив спеціаліст.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України. Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Новини по темі