Проблема адаптації військових до цивільного життя: куди звертатися за допомогою

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як військовим та ветеранам отримати юридичну допомогу
Freepik

У "Сніданку з 1+1" розповіли, яких змін потребує законодавство України задля покращення процесу адаптації військових та ветеранів.

Поділитися:

65% українців мають у родині тих, хто воює — про це свідчать соціологічні опитування. Проблема адаптації військових до мирного життя потребує серйозної уваги як від політиків, так і від усіх цивільних. Про актуальні проблеми пристосування ветеранів у "Сніданку з 1+1"який виходить у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна та на YouTube, розповіли співзасновники центру правозахисної допомоги  "Принцип" — адвокат та військовослужбовець Масі Найєм та правозахисниця Любов Галан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні продовжили дію воєнного стану та мобілізації: нові дати

Які законодавчі зміни необхідні для покращення реабілітації військових

Наразі в Україні офіційно зареєстровано близько мільйона ветеранів. Масі Найєм розповідає, що однією з найбільших проблем є старі радянські закони, які неактуальні у сучасних умовах. Так, під час демобілізації у 2016 держава виділяла низку непотрібних пільг для захисників. Масі Найєм наголошує, що не потрібно "робити" з ветеранів хворих, це сильні проактивні люди, і тому їх потреби інші.

"Важливо, щоб була єдина політика для всіх інших органів влади", — зазначає військовий.

Важливо, щоб усі інстанції мали спільний план дій. Допомога має охоплювати всі ланки: здоров'я, адаптацію, родину. Зокрема сім'ї військовослужбовців несправедливо обділені увагою влади. 

Про роботу правозахисного центру "Принцип"

Громадська організація опікується соціальним та юридичним захистом. Любов Галан наголошує, що поранені особливо відчувають себе вирваними з контексту, мають відчуття покинутості та страх за майбутнє. У "Принципі" займаються оформленням статусу, бюрократичними питаннями. Також на сайті організації працює правовий навігатор:

"Наш основний продукт — правовий навігатор. Це збірник алгоритмів про те, що робити в тих чи інших сценаріях вашого життя", — пояснює правозахисниця.

Послуга актуальна для військових, поранених, родин захисників та ветеранів.

Яких змін потребує система військово-лікарських комісій (ВЛК)

Нагальною є проблема військово-лікарських комісій. Військові зазнають неналежного ставлення, їм ставлять неправильні діагнози, не беручи до уваги всіх аспектів здоров'я, і це має негативні наслідки. Причиною цього є невмотивований персонал та корупція, яка розрахована на ухилянтів. Системою керують радянські закони, що вже давно не відповідають сучасним реаліям

Масі Найєм зазначає, що спроби змінити систему є, але вони відбуваються повільним темпом, і надзвичайно потребують пришвидшення.

Хто має відповідати за фінансування протезувань

Держава у розмірі 2 мільйонів гривень зобов'язана покривати витрати на протезування. Проблема полягає у бюрократії, яка затримує процес, і тому для ветеранів часто організовують збори, аби закрити потреби власним коштом. Любов Галан підкреслює, що попри поширену думку, протезування в Україні якісне та ефективне. Якщо робити реабілітацію з місцевим спеціалістом, воно буде продуктивнішим, адже фахівець зможе безпосередньо надати допомогу будь-коли, і не потрібно буде їхати за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимчасовий дозвіл на виїзд дитини за кордон можна буде оформити в Дії 

До кого можуть звернутися військові та їх родини за допомогою

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Новини по темі