Тварини під часи війни: плачевна ситуація в зоопарках та допомога зоопатруля

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зараз виживають зоопарки та як рятують тварин, яких залишили при евакуації самих вдома

Тварини в умовах війни, яку розпочала росія проти України: окуповані зоопарки "XII місяців" та "Фельдман Екопарк", а також допомога домашнім тваринам від "Зоопатруля".

Поділитися:

Парк щасливих тварин "XII місяців" — один з небагатьох в Україні приватних зоопарків: тут проживають павичі, вовки, леви, мавпи та ягуари. Загалом тут понад 70 видів тварин. Цей зоопарк популярний серед киян: розташований всього у 30 км від столиці. За 7 років існування цей парк став по-своєму унікальним: ігрові зони для дітей, фудкорти та можливість нагодувати тварин. 

Все це в один момент змінила війна. Російські загарбники з перших днів вторгнення зайняли Демидів, та навіть в оточенні окупантів співробітники зоопарку не покидали десятки тварин, яких просто неможливо було вивезти. Великі тварини, такі як носороги, жирафи чи тигри опинилися на межі голодної смерті. Іншим довелося мерзнути, адже зоопарк відрізали від електроенергії та води. У "Сніданку з 1+1" розповіли, що врятував лише дизельний генератор та небайдужі люди, які приносили в зоопарк паливо та їжу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тварини в умовах війни: правила вивезення тварин закордон та перевезення всередині країни

Власник парку Михайло Пінчук розповів, що перше, що спало йому з командою на думку робити 24 лютого — збирати весь дизель, який є в окрузі, бо розуміли, що не буде світла.

 Слава Богу, нам вдалося завезти багато дизеля, літрів 600. Крім того, була проблема з кормами: це був кінець місяця, і прикро, що якраз регулярно наприкінці місяця ми отримували нове постачання. Наступного дня міст був підірваний, і я не зміг приїхати до зоопарку. На щастя для тварин, у зоопарку "відрізаними" залишилися зоологи, які не пішли того дня з чергування. Вони протягом цього місяця героїчно підтримували життя зоопарку. Якісь корми приносили місцеві мешканці. Небагато вдавалося передавати Червоним Хрестом, тому що росіяни просто не пропускали й не підпускали нікого. Знайомі з Червоного Хреста могли передавати рівно те, що могли забрати в руках, жодних тачок або чогось подібного їм провозити не дозволяли.

Крім того, Михайло розповів, що за цей час вони мали досвід евакуювання тварин: вдалося вивезти двох орангутангів.

Ці орангутанги виросли майже як діти в моєму домі, моя дружина ними займалася. Хотілося, звичайно, евакуювати більшу кількість тварин, але після цього ми зрозуміли, що це був перший і останній раз і більше ризикувати ми не будемо ніким, тому що все було на межі провалу. Їх на свій страх і ризик присипляли, причому передбачити дозу, скільки вони мали спати, було неможливо. Потім їх засунули в ящик, до чого вони не звикли, і коли прокидалися, було зрозуміло, що реакція була погана. Потім їх переправили на човні за температури приблизно +2 (а вони холод не переносять).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організації, які допомагають тваринам під час війни та турбуються про покинутих під час евакуації

Зараз над селищем Демидів та зоопарком "XII місяців" майорить український прапор, але сказати, що тут все добре не можна. Частина зоопарку постраждала від обстрілів, а ті тварини, які побороли голод та холод, за словами власника зоопарку, і досі потребують реабілітації:

Дикі тварини зоопарку – це не домашній звір, який підійде та покаже, що йому погано. У природі ті, кому погано, вони не показують це, бо інакше їх одразу виганяють зі зграї. Тому така тварина намагається триматися до останнього. Після війни у ​​нас дуже сильно захворіла жираф Марі, але зараз сказали, що їй стало трохи краще, але вона стояла тремтіла. Усі ознаки свідчать, що вона була кольки чи нетравлення.
Проте ми підготували запас кормів для тварин. Також зараз у нас підтримується зв'язок з органами самоврядування, які нехай і не можуть повноцінно зайти до зоопарку, але передають корми, і тварини зараз практично перебувають на своєму повному раціоні. Після місячного голодування, тварин не можна переводити на відразу повний раціон, тому що їм стане погано.

Зараз зоопарку потрібна ваша допомога. Михайло Пінчук сказав, що їм потрібні овес, морква, корми, а також будь-яка фінансова допомога. Зазначив, що намагатимуться в найкоротший час все упорядкувати, і коли потеплішає сподівається, що відвідувачі зможуть прийти й насолодитися спілкуванням з тваринами. Підтримати "XII місяців" можна за цими реквізитами:

парк "XII місяців"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити переноску для тварин своїми руками (лайфхаки у Сніданку. Онлайн)

Критична ситуація і в приватному зоопарку "Фельдман Екопарк" у Харківській області, фактично на лінії вогню. Там тварини теж помирають від голоду, холоду та жаху через постійні вибухи та постріли. Директор зоопарку Віталій Ільченко розповів, що на жаль, мають загиблих тварин. Дрібних тварин та людиноподібних шимпанзе, на щастя, вдалося евакуювати, однак через постійні обстріли вивезти ведмедів, великих котячих та копитних неможливо. Наразі годувати тварин не просто нічим — це ще й небезпечно. Тільки власник зоопарку приїжджає, за ними спостерігають дрони та починається обстріл. Втратили вже трьох працівників. Дивіться в "Сніданку з 1+1":

Проте сьогодні нардеп Олександр Фельдман, щойно стримуючи сльози, звернувся до харків'ян: "Екопарку" більше немає. 

Зруйновано вольєри, зруйновано всю інфраструктуру, дивом залишилися живі тигри та леви. Дуже сильно постраждали їхні клітини, вони будь-якої миті можуть вийти на вулицю, у тяжкому стані споруду, де знаходяться ведмеді. 

Був ризик, що 5 квітня могли приспати тигрів, левів та інших крупних тварин, адже їхні вольєри розбиті після обстрілу росіянами, проте заступник міського голови Дніпровської міської ради Михайло Лисенко ззаначив, що питання з евакуацією тварин вирішене. 

Також, коли на початку війни люди панічно залишали свої рідні будинки, багато хто з них залишив будинки своїх улюбленців. У кожного на це були свої причини, але здебільшого так сталося через стан афекту. Дмитро Ревнюк зі своєю командою організації «Зоопатруль» за час війни врятував понад півтисячі домашніх тварин, яких залишили господарі вдома. Зараз дуже потрібна допомога таким тваринам. Дивіться сюжет "Сніданку з 1+1":

Новини по темі