В Україні дозволили додаткову і бустерну вакцинацію від коронавірусу: в чому різниця, кому рекомендовано

Додаткова та бустерна вакцинація від коронавірусу: в Україні вже дозволена. Кому рекомендується, з якими інтервалами?
pixabay.com/Trimdrt

В Україні Наказом МОЗ від учора дозволено додаткову вакцинацію від COVID-19 для певних категорій осіб.

Поділитися:

13 грудня 2021 року міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підписав Наказ МОЗ №270, яким рекомендується введення додаткової та бустерної дози вакцини проти COVID-19 для певних категорій осіб. Кому ж рекомендується 3-тя доза вакцини та в чому різниця між бустерною і додатковою вакцинацією?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бустерна вакцинація, міксування вакцин від коронавірусу та узаконення в Україні щеплення за кордоном – коментує головний державний санітарний лікар Ігор Кузін

Різниця між додатковою і бустерною вакцинацією

У Наказі МОЗ №270 зазначено, що додаткова доза – це доза, яку вводять імунокомпрометованим пацієнтам з метою досягнення кращого захисту від інфекційної хвороби. Для цих пацієнтів ефективність вакцин нижча у порівнянні з ефективністю вакцини в загальній популяції, тому для вироблення у них стійкого імунітету треба ввести ще одну, додаткову дозу.

Що ж стосується ревакцинальної (бустерної) дози – то це доза, яка вводиться з метою посилення імунної відповіді, що згасає з плином часу.

Кому рекомендується додаткова доза вакцини від COVID-19?

Отже, відтепер додатковою дозою рекомендується щеплювати імунокомпрометованих пацієнтів:

  • з ВІЛ-інфекцією;
  • з онкологією;
  • після трансплантації органів;
  • пацієнтам, які перебувають на імуносупресивній або імуномодулюючій терапії;
  • іншим пацієнтам, які мають імунодефіцитні стани.

З повним переліком пацієнтів, яким рекомендується додаткова вакцинація від коронавірусу, можна ознайомитися за посиланням.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко на офіційному сайті МОЗ наголошує:

«Додаткова доза – це передусім захист для осіб із тяжкими супутніми захворюваннями. Ми рекомендуємо вводити додаткову дозу тим, хто має медичні показання для неї у зв’язку  з важкими захворюваннями, адже їхня імунна система могла не сформувати належний захист».

Додаткову дозу рекомендується вводити мінімум через 28 днів після другої дози вакцини. Найкраще зробити це в інтервалі до 3 місяців. Якщо це можливо, додаткову дозу слід вводити через 2 тижні після припинення прийому імуносупресивних препаратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні у пілотному режимі стартує проєкт єПідтримка в «Дії»: хто і коли зможе отримати тисячу гривень за вакцинацію та на що їх можна буде витратити

Кому рекомендується бустерна доза і якою вакциною?

У тому ж таки Наказі МОЗ №270 бустерну (ревакцинальну) дозу вакцини рекомендується отримати особам, які віднесені до групи ризику за професійною ознакою:

  • медичним працівникам;
  • працівникам будинків інтернатного типу.

Бустерну дозу рекомендується отримати з інтервалом не менше 6-ти місяців після другої додзи. Також МОЗ рекомендує проводити бустерну вакцинацію вакцинами на платформі мРНК: Pfizer-BioNTech та Moderna. Дивіться, як про РНК-вакцини розповідає біологиня Дарка Озерна:

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. 

Новини по темі