Одна з найстаріших будівель: чим особлива садиба Зеленських, яку незаконно знесли у Києві

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Садиба Зеленських у Києві: чим особлива та хто понесе відповідальність за знесення
Facebook

Садиба Зеленських у Києві: чим особлива та хто понесе відповідальність за знесення

Поділитися:

19 липня садибу Зеленських, яка належала до Списку історичних будівель, які потребують захисту знищили невідомі. За словами мітингувальників, найімовірніше, що це зробили на замовлення забудовника, який поруч з територією зводить другу чергу житлового комплексу. Свавільна подія набула чималого розголосу. Що особливого було у садибі Зеленських та яку відповідальність понесуть за собою руйнівники, розібрались в ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Чим так особлива садиба Зеленських 

Садиба Зеленських
Facebook

Це була дерев’яна двоповерхова будівля, обкладена цеглою, яку збудували у 1890 році на замовлення одного багатого купця. Найважливішим є те, що ця садиба вважалась однією з найстаріших будівель на вулиці Кониського, колишній Тургенєвській. Вона стала відома завдяки тому, що в період з 1911 по 1915 роки тут проживала сім’я заможних міщан — Зеленських. Та навіть попри те, що садиба входила до Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту, її все одно не вдалося зберегти. 

Садибу Зеленських почали по трохи розбирати ще три роки тому, але суспільний розголос призупинив роботи. Проте, як виявилося, тимчасово. Адже у квітні 2024 року забудовник почав провокативно готувати суспільство до зносу тим, що завішав будівлю інформаційним банером, де стверджував, що садиба не несе жодної історичної та архітектурної цінності, а її збереження взагалі псує інвестиційний клімат міста.

І от вже за чотири місяці сюди прибула важка будівельна техніка і садибу знесли. Злочинним планам не завадила навіть петиція містян щодо її захисту та обурення з боку міської влади.

Що ж буде зі зруйнованою садибою далі

Повної інформації щодо цього поки немає. Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження, зокрема за умисне знищення пам'яток культури, а також самовільне будівництво на зайнятій ділянці. Цю подію кваліфікують, як знищення майна, яке знаходилось під арештом ще з січня цього року, аби зберегти архітектуру XIX століття. 

До того ж Київська міська рада вже повідомила, що хоче зобов'язати забудовника відновити зруйновану садибу і подає відповідний позов до суду. Водночас поліція Києва проводить обшуки у власників будинку та компанії забудовника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві хочуть прибрати легендарний дворик з воронами: що станеться з культовим кафе

Новини по темі