Як правильно робити обстеження організму та чому не можна самостійно призначати собі МРТ, КТ і рентген (розповідає лікар)

Обстеження організму: як правильно робити, чому не можна самостійно призначати собі КТ, МРТ, рентген?
pixabay.com/AlarconAudiovisual

Як правильно робити обстеження свого організму та чому неприпустимо самостійно призначати собі діагностичні процедури? Розповідає лікар Олексій Казаков.

Поділитися:

Кому і яким чином потрібно робити медичне обстеження організму? Чому недопустиме самообстеження: діагностичні процедури без призначення лікаря? Про це у шоу «Твій день» розповів лікар Олексій Казаков.

Лікар зробив акцент на 3-х методах дослідження, які є «найпопулярнішими» серед українців: КТ, МРТ та рентген. Спочатку Олексій Казаков порівняв КТ з рентгеном та розповів, чим вони відрізняються:

«Рентген і комп’ютерна томографія (КТ) – це рентгенологічні методи дослідження. Вони використовуються в діагностиці травм, артрозів, сколіозів, змін в легенях. КТ – це дуже потужний рентген, який може давати 3D зображення. Він однозначно більш інформативний, ніж звичайний рентген, але і доза опромінення від КТ у багато разів вища».

Олексій Казаков зауважив, що призначення собі КТ та рентгена самостійно є неприпустимим, оскільки опромінення може негативно позначитися на організмі людини. Тож процедури КТ та рентгену можна проходити лише за призначенням лікаря і тоді, коли він вирішить, що потенційна користь від діагностики перевищує потенційні ризики для пацієнта від процедур. Практично ніколи не призначають дані методи дослідження вагітним жінкам, жінкам, що годують груддю, дуже рідко і за крайньої необхідності – дітям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руйнуємо стереотипи: чи можливо зміцнити або ж покращити свій імунітет та що насправді впливає на його роботу (коментує біологиня Дарка Озерна)

Що стосується МРТ (магнітно-резонансна томографія), це не рентгенологічний метод дослідження. В його основі – фізичне явище ядерного магнітного резонансу тканин (магнітні хвилі). Лікар говорить – МРТ абсолютно безпечне для людини, проте все ж не радить самостійно призначати його собі. Адже коштує цей метод діагностики недешево і розшифрувати те, що він покаже, все одно без лікаря буде неможливо.

Як правильно робити обстеження організму: поради від лікаря

Якщо є симптоми, які можуть вказувати на певну хворобу, спочатку обов’язково треба звернутися до лікаря. Те ж саме стосується і рутинного обстеження організму: планових оглядів у таких вузьких спеціалістів, як, наприклад, гінеколог, стоматолог тощо. Спочатку треба піти на консультацію до лікаря і вже у нього отримати направлення на певні дослідження, а не навпаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія порятунку маленького життя завдяки проєкту «Твоя мрія»: жінка з вадою серця безпечно народила первістка у відділенні акушерської кардіології Інституту Амосова

Наостанок Олексій Казаков резюмував:

«Не можна самостійно собі призначати діагностичні дослідження, бо до кожного методу є свої критерії доцільності. І їх знає лише лікар».

Дивіться відео про те, як підготувати імунітет, щоб не хворіти взимку: