Новорічні застілля: як вживати алкоголь правильно та як полегшити похмільні відчуття зранку
Що таке похмілля та що робити, аби його не було?
Разом із приємними радощами від майбутніх новорічних свят можна зіткнутися з неприємною проблемою – похміллям. Лікар Олексій Казаков у "Твоєму дні" розповів, чому саме воно відбувається та як краще привести себе в норму після святкувань.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний глінтвейн: як приготувати класичний та безалкогольний святковий напій вдома
Лікар розповів, що наш організм самостійно виробляє алкоголь у дуже малій кількості, яку жоден алкотест не може побачити. У нашої печінки є фермент алкогольдегідрогіназа, який розщеплює цей алкоголь. Людство навчилося виготовляти алкоголь самостійно, його вживати й розганяти цей фермент та отримувати біологічні ефекти:
Сам алкоголь у маленьких дозах — гарний психостимулятор, що підвищує настрій, але його елементи є дуже токсичними. В основному оцей стан на другий день пов'язаний з кількістю продуктів напіврозпаду. Це справжня посталкогольна інтоксикація.
Чи дійсно існують люди, у яких ніколи нема похмілля? Олексій Казаков зазначив:
Або такі люди мало вживають алкоголь, або у таких людей настільки здорова печінка, що вона вчасно справляється. Може такі люди інтуїтивно все правильно робили: приймали алкоголь короткими помірними дозами, їли багато картоплі та м'яса, не пили на голодний шлунок, вживали після застілля купу рідини.
Що треба робити, аби алкоголь не так швидко почав діяти та на наступний день не було похмілля? Чи працює народний метод зі сливовим маслом перед вживанням? Лікар пояснив:
Масло трохи зменшує слизову оболонку шлунку і тоді алкоголь не так швидко всмоктується у кров, адже наше сп'яніння залежить не від того, скільки ми випили, а від того, скільки його в крові. Саме тому важливо спочатку поїсти, а масло — це один з непоганих методів. І ще чому важливо не пити на голодний шлунок: алкоголь швидко пришвидшує секрецію шлункового соку, а він дуже агресивний. Так можна заробити виразку або гастрит.
Що краще робити, коли у вас на наступний день після святкування похмілля? Чи треба щось їсти? Олексій прокоментував:
Печінка дуже воює з алкоголем. Коли ми спимо, вона робить це всю ніч та трошки втомлюється. Їй зранку треба дати трохи поживних речовин: овочі, варене м'ясо, юшку, курячі яйця — це ті білки, які були їй всю ніч необхідні для того, аби вона боролася з тими продуктами напіврозпаду і власне з алкоголем. Тому, на ранок після святкувань не треба їсти смажену та дуже жирну їжу. Пити пиво зранку не треба, адже якщо заглибитись у наркологію, то ранкове похмілля — це друга стадія алкоголізму.
Дивіться, як Костянтин Грубич, новий ведучий шоу "Твій день" запікає курку, готує олів’є та безалкогольний глінтвейн: