Нащадок українського гетьмана Кирила Розумовського розповів про свою участь у фільмі Скарби нації

Україна. Повернення своєї історії

Граф Грегор Розумовський про свого пращура, українську історію й роботу над документальним фільмом.

Поділитися:

Граф Грегор Розумовський, нащадок останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Він історик за фахом, живе у Відні, говорить англійською, але завжди повторює, що відчуває себе українцем. Грегор прилетів до Києва на презентацію документально-історичного проекту «Скарби нації», прем’єра якого відбудеться сьогодні, 19 січня, о 20:15 на 1+1. Разом з командою фільму він взяв участь у розслідуванні та спробує віднайти цінні сімейні реліквії, які безслідно зникли за радянських часів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 цікавих фактів про фільм Скарби нації

Автори фільму шукають гетьманські клейноди, що підтверджують українську державність, та спростовують роками нав'язані міфи про козаків. Одна з реліквій, яка зникла з України, – серце гетьмана Кирила Розумовського. Під час його поховання було проведене унікальне таїнство з обмеженим колом посвячених. З тіла забрали серце. Його було забальзамовано й заховано у спеціальну свинцеву скриню. Її ніколи не мали виймати з могили. У таких скринях зберігали серця англійських і французьких королів, на знак найвищої пошани. Але давній закон порушили. У 1927-му році до церкви-усипальниці у Батурині зайшла група людей. Вони скинули надгробок, розбили дерев’яну підлогу і забрали серце гетьмана та срібний герб.

На фото творча група фільму Скарби нації

Пане Грегоре, як думаєте, хто міг забрати серце вашого пращура?

Я не знаю. У фільмі разом з Акімом Галімовим ми спробуємо це з'ясувати та знайти скриню. Завдяки згадкам діда, якому переповідали усі історії у сім'ї, я дізнався, що Кирило Розумовський намагався знайти оригінал Переяславських статей (доленосний договір від 1654 р., який на три століття зробив Україну частиною Росії – прим. ред), а також реліквію Богдана Хмельницького – його булаву (символ влади засновника козацької держави – прим.ред). Він навіть знайшов підтвердження того, що цієї угоди насправді не існувало, адже оригіналу документу ніхто не бачив.

Ви вже побачили скорочену версію «Скарби нації». Що можете сказати?

Унікальність України в тому, що їй вдалося зберегти свої цінності, попри той шалений тиск, який чинився на неї протягом століть. Фільм «Скарби нації» – один із кроків до повернення справжньої історії України. Над фільмом працювала неймовірна команда. Вони вмотивовані та  розуміють значення та цінність своєї роботи для всієї країни. Тому результати розслідувань, які вони провели, дійсно вражають.

Як часто буваєте в  Україні?

Я приїжджаю в Україну регулярно з літа 1991 року. Я був у Києві, коли в Москві відбувся путч проти Горбачова. Мав велику честь зустрітися з В'ячеславом Чорноволом у той час.

Маєте улюблені місця в Києві?

Я дуже люблю Київ і вважаю, що це одне з найчарівніших міст Європи. Але я не маю улюбленого місця. Якщо ви хочете знати, чи хочу я жити тут: безумовно, якщо я знайду професійне заняття, яке дозволить мені це зробити. А поки я можу бути корисним в інтересах України в Західній Європі.

На фото граф Грегор Розумовський та продюсер проекту Акім Галімов

Чим займаєтесь у Відні? Як статус гетьманського нащадка впливає на ваше повсякденне життя?

Я займаюся політичним та кризовим PR, політичним прогнозуванням. Той факт, що я нащадок Кирила Розумовського, не дає жодного статусу або привілеїв. Але цей статус багато значить для мене - я завжди відстоюю такі чесноти, як гідність та чесність, а також маю особливе ставлення до України. І так, я свідомий і пишаюся своєю українською спадщиною.

Що ви знаєте про українські традиції?

Мені подобаються чарівні весільні обряди або святкування Різдва та Великодня. Імпонує українська гостинність, яка вже є візитівкою країни і про яку так багато говорять. Але, на мою думку, найцінніша українська традиція є дещо абстрактнішою: це віра у свободу особистості та індивідуальна відповідальність людини за свої дії. Головне в тому, що традиції мають бути адаптованими і розвиватися, щоб відповідати життю в сьогоденні, а не прив'язувати людину чи суспільство до минулого.

У вас є хобі? Що робить вас щасливими?

У мене немає хобі як такого, але я люблю готувати і займаюсь садівництвом. Відчуваю себе щасливим, коли  можу провести час із дітьми.

Прем’єра фільму «Скарби нації» за участю Грегора Розумовського відбудеться 19 січня о 20:15 на 1+1. Проект є третім із циклу «Україна. Повернення своєї історії» та приурочений до 100-річчя від Дня Злуки – політико-правового об'єднання УНР та ЗУНР в єдину соборну державу.

Фільм створено за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 міфів про козаків, в які ми досі віримо

Новини по темі