Хореограф Олена Шоптенко про новий сезон “Танців з зірками”: "Часто саме від партнера залежить, наскільки яскраво сяє твоя зірка"

З літака на паркет: це інтерв’ю Олена Шоптенко записала якраз наприкінці відпустки та напередодні старту п’ятого сезону “Танців з зірками”. Вже зовсім скоро це свято краси та танцю повернеться на телеекрани.

Цьогоріч творці шоу обіцяють занурити глядача в атмосферу величного балу, а також здивують новими постановками та яскравими зірковими перевтіленнями. Олена Шоптенко стала головним хореографом п’ятого сезону. Ми розпитали у Олени, чим новий сезон "Танців з зірками" потішить та вразить глядача.

–  Олено, новий сезон «Танці з зірками» анонсований вами у ефірі денного шоу “Твій день” як повернення в атмосферу найпершого сезону – в атмосферу, де панує Його Величність Бальний танець. Розкажіть більше про те, що очікує глядача у п’ятому сезоні шоу.

–  Так, цей новий сезон буде присвячений бальному танцю, а саме культурі бального танцю, харизмі бального танцю. Цей сезон буде оспівувати дуетний танець як поєднання чоловічого та жіночого начал, а це, власне, те, що характеризує бальний танець найбільше.

Безумовно, в цьому сезоні будуть представлені всі 10 основних бальних танців: 5 латиноамериканських та 5 європейських. Європейські – це повільний вальс, віденський вальс, танго, повільний фокстрот, квікстеп. І латиноамериканські танці – це, звичайно ж, самба, ча-ча, румба, пасодобль іспанський, джайв. І, звичайно ж, ще будуть додаватися такі танці як сальса, як аргентинське танго. Я не думаю, що в цьому році ми будемо використовувати хіп-хоп, але сучасні напрямки – контемпорарі, напрямок модерн джазу, бродвейського джазу – будуть обов'язково. 

І що стосується номерів, то гадаю, що у цьому році ми будемо більше уваги приділяти сюжетним номерам. Особливо зважаючи на те, що режисером та креативним продюсером цього сезону є Олена Коляденко зі своєю командою, з Костею Гордієнко. Це взагалі дуже потужна досвідчена команда і я не втомлююсь повторювати, що для мене велика честь працювати в такому колективі – вже не вперше, але через багато років перерви ми знову разом. У команди колосальний досвід і, скажімо так, дуже крута перспектива на те, що сезон буде дуже потужним. Зокрема, з огляду на креативне бачення Олени та враховуючи її, скажімо так, почерк, я думаю, у цьому році глядачі отримають задоволення від дуже глибоких номерів. Можливо, певною мірою навіть театральних. Але зауважу, що не єдиними сюжетними номерами –  ми будемо використовувати абсолютно різні прийоми, інструменти – режисерські та хореографічні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖНастя Оруджова розповіла, чому вирішила взяти участь у «Танцях з зірками», як їй вдалося схуднути на 30 кг та які чоловіки їй подобаються

–  В цьому році вперше кастинг танцюристів був відкритим, публічним, з анкетою у вільному доступі. Чи дозволило це проявити нові яскраві імена? Чим взагалі здивує новий склад танцюристів та чи будуть там ті, що вже стали улюбленцями глядачів за попередні сезони? 

В цьому сезоні вийдуть на паркет бальні танцюристи дуже високого рівня, і вони саме з числа тих, кого ми кастингували. Я переконана, що вони майстерно передадуть свою  техніку підопічним зіркам. Новий склад танцюристів, безумовно, здивує глядача, тому що всі нові обличчя – дуже яскраві та самодостатні. Вони зацікавлені в тому, щоб проявити свого партнера і презентувати розвиток своєї зірки. Вони добре розуміють, що найголовніше на паркеті, бо це справжні професіонали. Деякі з них молоді, проте вже досить досвідчені. Ну і, звичайно, найважливіше для нашої команди те, що вони буквально “палають” роботою, мають просто колосальну енергію та жагу до творчості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олена Шоптенко: «Хочу позмагатися з собою колишньою»

Моє особисте приємне враження від кастингу: у ньому брали участь дуже багатогранні танцюристи. Тобто не було такого, що танцівник спеціалізується лише на одному напрямку танцю. До нас прийшли універсальні майстри, які прекрасно орієнтуються у всіх напрямках, і от ця гнучкість сприйняття та прояву є, безумовно, дуже важливою для різноманіття танцювальних номерів на шоу.

Окрім нових обличч, будуть і знайомі всім танцюристи, які вже дійсно стали улюбленцями публіки. А ще ми плануємо залучити до участі в шоу спортсменів світового рівня.

–  Чи плануються у цьому сезоні несподівані танцювальні номери із членами журі? Вражаючі постанови із залученням танцювальних колективів?

Так, безумовно, будуть, як завжди, цікаві інтро, номери-відкриття. Ми вже з командою продумуємо певні ідеї. Проте більшість таких номерів ми поставимо вже в процесі, розуміючи, чого саме хоче наш глядач та як реагує на вже поставлені номери.

“Танці з зірками” –  це насамперед свято танцю для глядача. Ми хочемо зробити його максимально яскравим та душевним.

–  Чи плануєте номер-тріб’ют пам’яті Григорія Чапкіса?

Олена Коляденко написала неймовірно крутий пост: дуже символічно, що в сезоні, який задуманий як посвята бальному танцю та відлуння душевної атмосфери першого сезону, саме вона є креативним продюсером, адже з усіх членів журі найпершого проекту «Танців з зірками» 2006-го року залишилася лише вона. Такі маєстро бального танцю і танцю в цілому як Олексій Ігорович Литвинов, як Вадим Альбертович Єлізаров та Григорій Миколайович Чапкіс, на превеликий жаль, пішли з життя. 

Звичайно, ми хотіли б віддати належне цим метрам танцювального мистецтва і обов'язково вшанувати їх пам'ять. Ми будемо намагатися зробити так, щоб запланований тріб’ют вийшов справді глибоким та торкався душі кожного глядача.

–  Олено, ось-ось старт шоу, ми активно слідкуємо за тим, як зірки передають естафету участі. Репетиції зірок вже розпочалися? Розкрийте трішки таємниці залаштунків.

Зараз ми на етапі підбору: співставляємо зірок з партнерами, яких ми їм підібрали. Треба сказати, що ці танцювальні проби проходять завжди дуже цікаво та несподівано.

Бувають такі випадки, коли зірка пробує зтанцюватися з трьома-чотирма партнерами. І дуже цікаво спостерігати за тим, наскільки по-різному зірка відкривається з тим або іншим танцюристом. Це, як в житті, розумієте? Від оточення, від партнера дуже залежить, як сяє твоя зірка. Люди дивовижним чином впливають один на одного. 

–  Тяжко уявити, скільки часу Ви зараз проводите в танцювальних залах…

Насправді найгарячіші тренування у нас попереду, коли розпочнуться ефіри і ми зустрічатимемо сутінки у залах. Бувало таке, що репетиції тривали по 12 годин. Наразі ми занурені в період пробних танців зірок з партнерами та вибудовуємо з Оленою концепції, ідеї номерів. Мені дуже імпонує такий підхід Коляденко, коли ми крок за кроком напрацьовуємо матеріал, готуємося у своєму впевненому темпі. З середини серпня розпочнуться вже зіркові репетиції  –  от тоді вже “пропишемося” у залах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖІлона Гвоздьова, переможниця "Танців з зірками" у парі з Ігорем Ласточкіним, заявила, що не вийде на паркет у цьому сезоні

– Як у такому інтенсивному графіку при такому шаленому фізичному навантаженні витримувати внутрішній баланс?

Мені здається, що баланс сам витримується, коли ти розумієш, що займаєшся дійсно улюбленою справою. Та ще й працюєш у колі людей, які тобі дуже імпонують. В команді, яку ти відчуваєш, в команді, в якій тобі добре. Саме так у мене зараз: я серед професіоналів, з якими натхненно ділюся своїм досвідом, бо його справді цінують. Я відчуваю себе потрібною, на своєму місці і бачу точки розвитку та росту. Наприклад, з подачі Олени я буду намагатися зрежисерувати певні номери. І це мені дуже подобається. 

Коли наздоганяє банальна втома і розумію, що ресурс вичерпаний, то намагаюся переключитися та помедитувати, щоб з новими силами знову зануритися в улюблену роботу.

Нагадаємо, що п’ятий сезон шоу “Танців з зірками” стартує вже цієї осені. Нещодавно стало відомо імена перших учасників –  естафету участі розпочала співачка Джамала, передавши її Фаготу. Танцювальний виклик прийняли співачка Саша Заріцька, український актор та соліст еротичного шоу Олексій Суровцев, зірка "Жіночого кварталу" Анастасія Оруджова, Іван Люленов — капітан команди "Стояновка" у "Лізі Сміху" , зірка серіалів Костянтин Войтенко. Новим суддею «Танців з зірками» стане україно-американський чемпіон світу з латинських танців, хореограф, переможець шоу «Dancing With The Stars» Макс Чмерковський.

Більше новин