Як впоратися зі стресом і дратівливістю: Поради психотерапевта

Як впоратися зі стресом
gettyimages.com

Експерт розповів, як повернути спокій молодим мамам.

Поділитися:

Нещодавно українська танцівниця, головний хореограф другого сезону оновлених Танців з зірками Олена Шоптенко представила свій YouTube-канал, у якому ділиться корисними порадами з молодими мамами. Цього разу Олена поспілкувалася з відомим психотерапевтом Спартаком Суббота і дізналася, як молодим мамам варто справлятися зі стресом і дратівливістю. 

Що впливає на психічний стан? 

На психічний стан молодої мами впливає чимало чинників. Один з них - тип нервової системи, на який вплинути неможливо. Якщо процеси збудження домінують над процесами гальмування, ви в більшій мірі реагуватимете на фактори дратівливості, - зауважує експерт. 

За словами психотерапевта, ви можете вплинути на модель поведінки, яка формується у людини в період виховання. Саме виховання відіграє ключову роль у поведінці. Навіть найдратівливіша особистість може навчитися тримати себе в руках. 

Що трапиться, якщо людина не боротиметься зі стресом? 

Для кожної мами поява на світ дитини - великий стрес як для особистості та соціальної ланки. Модель поведінки змінюється, жінка повинна адаптуватися до нових умов, аби залишатися хорошою матір’ю. При цьому кожна жінка прагне залишатися й хорошою людиною - бути ідеальною дружиною, продуктивним працівником та інше. Цей стрес впливає на наш організм, і він виснажується. Таким чином, мама стає агресивною. Однак варто розуміти, що це абсолютно нормальна реакція. Кожна людина у житті стикається з проблемами, тому варто просто пережити цей період. 

«Якщо жінка не зможе впоратися зі своєю депресією, на неї чекають проблеми з найближчими людьми. Адже якщо людина поводиться неадекватно в соціумі, її можуть засудити. Крім того, з кожним днем збільшуватиметься емоційне вигорання вашої особистості. Ви станете непродуктивною, не матимете сил та натхнення для будь-якого заняття», - розповів експерт.  

Як психічний стан мами впливає на дитину? 

Для маленької дитини мама - спосіб зв’язку із зовнішнім світом. Залежно від того, який характер у мами, таким і буде світ малюка. 

Мамі не обов’язково бути дратівливою за характером. Дитина вміє відчувати навіть періодичний стрес. Згодом дитина так само, як і ви, буде реагувати на певні речі. 

Аби дитина росла здоровою і була в гармонії із зовнішнім світом, варто виконувати її 5 базових потреб

- безпека і захист;

- любов;

- унікальність;

- дисципліна;

- автономність. 

Як справлятися зі стресом? 

Часто люди ходять у спортзал і піддають себе сильним фізичним навантаженням, аби впоратися зі стресом. Психотерапевт запевняє - це не дуже вдалий варіант, адже причиною агресії є неправильні думки. Тому людині важливо розібратися в собі, прийняти ситуацію і зрозуміти її. 
Психотерапевт назвав дві дієві техніки, які допоможуть впоратися зі стресом: 

1. Пошук негативної думки. Важливо знайти думку, яка викликає у вас дратівливість. Часто наші емоції викликаються не самою ситуацією, а значенням, яким ми її наділяємо. Тобто важливо зрозуміти, яке значення ми надаємо тій чи іншій ситуації, які вона в нас викликає думки, оцінити ці емоції і нашу реакцію на них.

2. Тестування думки. Коли ви за допомогою першої техніки знайшли думку, яка вас роздратувала, її потрібно протестувати. Спершу потрібно зрозуміти, наскільки ви вірите в цю думку (по шкалі від 0 до 100%). Далі подумайте, що підтверджує, а що суперечить цій думці. І наостанок вирішіть, наскільки корисно про це думати. 

Дізнайтеся більше у відео: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 міфів про харчування молодих мам, у які ми досі віримо

Новини по темі