До Міжнародного дня чаю: вчені пояснили, як одна чашка цього напою на день впливає на здоров'я та тривалість життя
Цей давній напій робить більше, ніж просто втамовує спрагу — він насичений антиоксидантами та сполуками, які сприяють довголіттю - стверджують вчені. До Міжнародного дня чаю ми зібрали науково доведені факти про цей напій.
Чай — один із найпопулярніших напоїв у світі після води, і не дарма. Цей поживний напій цінується за свої заспокійливі властивості, насичений смак і вражаючу користь для здоров’я.
«Чай не містить калорій і дуже багатий на антиоксиданти», — говорить Вітні Лінзенмаєр, дипломована дієтологиня та речниця Академії харчування та дієтології.
Ці властивості допомагають знизити ризик інсульту, покращити артеріальний тиск і рівень холестерину, а також посилити імунну функцію. Зокрема, дослідження 2022 року показало, що у людей, які регулярно п’ють чай, ризик смерті протягом десяти років був на 9–13% нижчим, ніж у тих, хто чаю не вживає. Та що ж робить просту чашку чаю такою потужною? Ось що відбувається з вашим тілом, коли ви його п’єте.
Допомагає зосередитися та знижує стрес
Чай може бути ефективним засобом для підбадьорення завдяки поєднанню кофеїну та L-теаніну, яке покращує уважність без тривожності, що часто виникає після кави, пояснює Дженні Нортон, дипломована дієтологиня з RET Physical Therapy. На відміну від кави, кофеїн із чаю засвоюється повільніше, забезпечуючи стабільний заряд енергії на триваліший час.
У той час як кофеїн бадьорить, L-теанін — амінокислота, що майже виключно міститься в чаї — сприяє розслабленню та покращує когнітивну діяльність. Численні дослідження доводять, що L-теанін покращує концентрацію, допомагає запам’ятовуванню, знижує рівень стресу й навіть може захищати від хронічних захворювань.
Особливо багатий на L-теанін матча — зелений чай у порошку. Сорти церемоніального класу, вирощені в тіні, містять найвищу концентрацію цієї речовини. Трав’яні чаї, що готуються з суміші різних трав і спецій, не містять кофеїну, проте є джерелом антиоксидантів. Наприклад, ройбуш — південноафриканський трав’яний чай — багатий на аспалатін, флавоноїд, який може допомагати регулювати рівень цукру в крові.
Крім L-теаніну, чай містить невелику кількість нейромедіатора ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти), яка може посилювати заспокійливий ефект і зменшувати тривожність.
Сила аромату та тепла
Окрім хімічного складу, тепло і аромат чаю стимулюють відчуття, сприяючи ментальній ясності та розслабленню. Дослідження свідчать, що сенсорні відчуття від вживання чаю можуть знижувати рівень кортизолу, зменшувати тривожність і сприяти усвідомленості.
Наприклад, дослідження 2018 року показало, що вдихання аромату чорного чаю знижувало рівень стресу у людей, які виконували когнітивні завдання. Квіткові чаї, такі як ромашка, особливо ефективні для релаксації, а освіжаючий запах м’ятного чаю асоціюється з покращенням уважності.
Підтримує водний баланс
Однією з найпростіших, але найважливіших переваг чаю є зволоження організму, стверджує Емма Бекетт, дослідниця харчування з Університету Ньюкасла. Підтримання водного балансу допомагає серцю і м’язам працювати ефективніше, змащує суглоби, полегшує травлення та покращує когнітивну діяльність.
Хоча чай і має сечогінну дію через наявність кофеїну, цей ефект є слабким, тож чай усе одно зберігає загальний позитивний вплив.
«Зволоження — це не лише про те, що залишається в організмі. Це про рух води крізь тіло, а цей рух дає змогу організму виводити токсини й балансувати солі», — каже Бекетт.
Допомагає втрачати зайву вагу
Попередні дослідження також показали, що один з катехінів — епігалокатехін галлат (EGCG) може допомагати регулювати рівень цукру в крові, зменшувати жирові відкладення на животі та сприяти спалюванню жиру під час фізичних навантажень, тому зелений чай так люблять прихильники здорового способу життя.
Хоча зелений чай містить найбільше катехінів, чорний чай також зберігає антиоксидантні властивості, попри ферментацію, яка знижує їхній рівень. Під час цього процесу утворюються унікальні сполуки, як-от теафлавіни й теарубігіни, що також приносять користь здоров’ю.
Дієтологиня Джулі Стефанські підкреслює: окремі компоненти чаю не дають такого ефекту, як повноцінна чашка. Усі сполуки діють синергічно, підсилюючи дію одна одної. Тож замість того, щоб шукати харчові добавки чи екстракти — просто заваріть собі добрий чай.
Правова інформація: Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити тільки лікар. Не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не панацея, але діє як ліки: вчені розкрили ще один несподіваний факт про користь темного шоколаду
