Мультики і відеоблоги можуть налякати дитину: які ознаки, що робити та як вберегти (коментує нейропсихолог)

Контроль батьками відео контенту дітей? Коментує нейропсихолог
Pexels/Victoria Borodinova

У мережі є безліч мультфільмів та іншого контенту, які можуть налякати дитину. Як вони впливають на дитячу психіку, та які головні завдання для батьків в цьому питанні?

Поділитися:

Дітям зазвичай подобаються цікаві та харизматичні персонажі у мультфільмах чи на YouTube-каналах. На жаль, доволі часто ці герої бувають страшними. Чи небезпечно для дитячої психіки дивитися контент, який може налякати? Які ознаки того, що дитина емоційно постраждала? Та якими є головні завдання для батьків, що стосуються перегляду дітьми відео-контенту? На ці запитання у студії шоу «Твій день» дав відповіді дитячий нейропсихолог Дмитро Вакуленко.

Підказки у поведінці дітей

Про те, що дитина дивилася страшний для неї відео-контент, і це наклало на її психіку певні відбитки, нам може сигналізувати її поведінка. Наприклад, за словами Дмитра Вакуленка, насторожити мусять:

  • безпричинні зміни настрою, поведінки;
  • проблеми зі сном;
  • затинання;
  • випадки енурезу.

Фото: Pexels/Maruyert Gonullu

Все це ­– явні приводи щонайменше поговорити з дитиною і з’ясувати, які події могли призвести до цього. Дуже ймовірно, що доведеться звернутися за консультацією до дитячого психолога, який допоможе пережити дитині негативний досвід, розробити стратегію поведінки у схожих ситуаціях на майбутнє та дасть всі необхідні рекомендації батькам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нейропсихолог Дмитро Вакуленко про найпопулярнішу іграшку літа: яка користь для дітей від Сімл-Дімпл та Поп-Іт

Поради батькам

Звичайно, першим бажанням, коли виявилося, що дитина злякалася якогось мультика чи відео, є максимально обмежити їй доступ до інтернету та гаджетів. Проте Дмитро Вакуленко не радить цього робити. Адже дитина живе в соціумі, і все одно побачить заборонений батьками контент: у школі, на гуртку чи у дворі. Тож важливо не забороняти, а правильно спілкуватися з дітьми: пояснювати, розповідати, вчити об’єктивно оцінювати ситуацію та відділяти вигаданих персонажів від реального життя.

Варто розуміти, що ситуації з добром і злом будуть всюди, і в реальному житті також. І одне з головних завдань батьків – підготувати дітей до самостійного дорослого життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться з вересня харчування в школах: розказують Олена Зеленська та Євген Клопотенко

Що стосується перегляду дітьми відео-контенту, батькам доцільно дотримуватися наступних 2-х головних правил:

  1. Встановлювати вікові обмеження для акаунтів дітей.
  2. Заповнювати інформаційний простір довкола дітей не лише інтернетом, а й читанням книжок, походами у кіно, театр, спільним дозвіллям.

Фото: Pexels/Ksenia Chernaya

Якщо дитина все ж побачила щось заборонене, і батьки про це дізналися, дуже важливою є їхня перша реакція. Якщо вона буде вибухова і занадто емоційна, це може поглибити негативні наслідки історії для дитини. Тому до всього краще ставитися максимально спокійно, виважено, а головне – грамотно і систематично комунікувати зі своїми дітьми.

Більше порад щодо правил перегляду дітьми відео-контенту дивіться у шоу «Твій день»: