"Наша місія під час цієї війни — дати людям можливість мати доступ до правдивої, перевіреної інформації", — ведуча ТСН Соломія Вітвіцька про роботу під час війни та волонтерство

Ведуча ТСН Соломія Вітвіцька про роботу під час війни та волонтерство
Instagram/solomiyavitvitska

"АрміяInform" провело інтерв'ю з Соломією Вітвіцькою, у якому вона розповіла про своє кар'єрне становлення, підтримку інформаційного фронту у війну та волонтерство.

Поділитися:

За часи війни ведуча ТСН Соломія Вітвіцька активно підтримує інформаційний фронт: веде марафон "Єдиних новин", виїжджає на зйомки до важливих об'єктів, зокрема на ЧАЕС, а також бере участь у різних благодійних проєктах та створює свої. З ведучою програми ТСН поговорив кореспондент "АрміяInform", якому вона розповіла про свій шлях становлення журналісткою та про місію, яку несе в маси.

Вітвіцька

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчинка передала свої накопичення на телефон військовим: ведуча ТСН Соломія Вітвіцька зробила їй подарунок у відповідь

Соломія розповіла, що дуже любить ностальгувати за минулим та пригадувати своє дитинство. Одним із найперших спогадів у неї є похід у магазин "Світанок", який знаходився у її рідному місті Броди:

Бабусина сусідка запитала, скільки мені років, і я показала пальчиками «2». І мені кажуть: «Так ти скажи». А я не можу сказати й показую, що мені 2 рочки. Це, напевно, перший спогад. А от який найяскравіший — це вже, звісно ж, складно сказати.

В школі Соломія Вітвіцька навіть не замислювалася над тим, аби бути журналісткою: у неї було інше уявлення про роботу цих людей і особливо не хотіла пов'язувати себе з цією професією. Натомість у Соломії було багато різних варіантів, ким вона хотіла б стати у майбутньому: спочатку хотіла бути стюардесою, потім міліціонером, потім актрисою. Першою тоді ще маленьку Вітвіцьку наштовхнула на цю думку вчителька української мови Ольга Петрівна:

Потім все само собою склалося. Можливо, вона була трохи провидицею, і передбачила моє майбутнє. Бо дуже чітко мені сказала, що буду журналістом. Ні про що не шкодую. Це те, що в мене виходить і є справою мого життя. Я абсолютно щаслива, що зараз, зокрема в такий непростий час, маю можливість на інформаційному фронті розповідати людям про те, що насправді відбувається в країні та світі. І я зараз розумію, наскільки інформація і справді є важливою. Тому відчуваю, що я є на своєму місці. І саме для цього, напевно, народилась.

З першого курсу Соломія впевнено розпочала свою дорогу в журналістику та проходила виробничу практику. А от писати конспекти та відвідувати лекції було для тоді ще початкової журналістки чи не найскладнішим, хоча їй подобалось ходити в бібліотеки та шукати рідкісні твори, щоб підготуватись до іспитів. Спершу виробнича практика була на радіо, потім — УТ-1. Одним із перших репортажів був про свято Маковія у Пирогово, а одним із тих, що найбільше запам'ятався — про свято Переберія у селі Вашківці, що на Буковині, для Львівського незалежного телевізійного агентства.

Вітвіцька ФОТО: Соломія Вітвіцька готується до ефіру на ЧАЕС

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведуча ТСН Соломія Вітвіцька показала, як готувалася до прямого ефіру з ЧАЕС

Навіть вже з досвідом Вітвіцькій важко сказати, чия робота складніша: поза кадром чи в кадрі. Але вона знає: усі працюють на один результат, а отже це величезна машина, яка їде, і важливо, щоб кожна людина долучилася і зробила все якнайкраще.

Натомість телевізійною зіркою Вітвіцька себе не вважає. Швидше вона це формулює як публічна людина та лідер думок:

Це насамперед велика відповідальність перед тими, хто дослухається і наслідує приклад. І особливо зараз варто використовувати свою популярність на користь людям, Україні. Говорити про те, що відбувається, прозоро і чесно. Не замовчувати агресора. Допомагати інформаційно.

Саме тому для ведучої важливо брати участь у благодійності та створювати свої благодійні проєкти. Одним із таких є проєкт «Переможці», який присвячено ветеранам АТО й паралімпійцям, які втратили кінцівки, але не втратили сили духу і надихають інших не здаватися, ставлять перед собою великі цілі та досягають їх. У команди проєкту одна мета — змінити ставлення суспільства до людей з інвалідністю, підтримати їх. І у них це виходило: Вітвіцьку надихало, як багато людей згуртовувались навколо однієї цілі, працювали "як єдиний організм". 

Ми змінювали риторику в медійному просторі, привертали увагу. Крім того, потім збирали гроші на протези, допомагали проєктам, які навчали українських лікарів-протезистів закордонним технологіям. Ми з Переможцями були у 23-х країнах, серед них — ПАР, Фінляндія, Латвія, Канада, Ліван, Бельгія, Чехія, Франція та інші. Спецвипуск журналу «Viva! Переможці» вже є у Папи Римського, Ніка Вуйчича, американського ветерана Шайло Гарріса, знаменитого режисера Девіда Лінча. — каже ведуча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катя Осадча допомагає знайти зниклих, а Соломія Вітвіцька організовує концерти у столичній лікарні: що роблять ведучі 1+1 під час війни з рф

Зранку 24 лютого перше, що зробила Соломія Вітвіцька — запитала у робочому чаті «Який план? Коли їхати на роботу?»:

Я розуміла, що тепер моє завдання — тримати інформаційний фронт. Ми бачимо руйнівну дію російської пропаганди, і наша місія зараз під час цієї війни — дати людям можливість мати доступ до правдивої, перевіреної інформації. Нині разом з іншими колегами веду марафон «Єдині новини». І вдень і вночі. Інколи доводиться ночувати на каналі, бо наш слот завершується вже після початку комендантської години.

Вітвіцька

Соломія впевнена: якщо кожен буде бодай щось робити для перемоги, вона незабаром настане. Найважливіше — нам усім змінюватися, ставати більш людяними, розвиватися, більше читати, намагатись підтримувати один одного. Крім цього, Соломія активно волонтерить з 2014 року та вважає, що вагомим внеском у нашу перемогу є волонтерство. 

Ми з колегами-ведучими об’єднались і запустили єдиний благодійний збір UKRAINE SOS. Швидке реагування на термінові потреби. Долучитись можна на dobro.ua. Щоп’ятниці влаштовуємо концерти в Охматдиті, підтримуємо лікарів і маленьких пацієнтів. Також разом із паралімпійським чемпіоном Сергієм Ємельяновим передали захисникам 50 бронежилетів, 6 тепловізорів, дві автівки, спорядження тощо. Кошти зібрали завдяки внескам у фонд «Ти не Один 1+1 media» і благодійному аукціону з лотом — золотою медаллю Паралімпійських ігор у Токіо 2020 року, яку Сергій Ємельянов виборов, обійшовши спортсмена з рф у змаганнях з параканое. Медаль продали за рекордні 900 тисяч гривень! — розповіла Вітвіцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благодійний п'ятничний концерт в Охматдиті: ведуча 1+1 Соломія Вітвіцька та Святослав Вакарчук прийшли підтримати пацієнтів та медиків

Вітвіцька каже: дуже пишається своїм братом-військовим Северином та підтримує його. Саме військова частина брата однією з перших зазнала ракетного удару під час широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

З 2014 року він є для мене прикладом того, як військові переживають цю російську агресію. Зокрема, я до нього їздила в Севастополь, коли він був заблокований, напередодні псевдореферендуму. Потім я за ним поїхала в АТО, коли навіть наша мама ще не знала, що Северин поїхав туди. На моїх очах все це розгорталося. — каже Соломія.

Вітвіцька ФОТО: Соломія Вітвіцька та брат Северин

Соломія Вітвіцька зазначає: дуже пишається нашими людьми та їхнім героїзмом. А особливо — ЗСУ, і бажає їм повернутися додому з перемогою, живими й здоровими, кожному вдячна за службу та кожного хоче обійняти.

Новини по темі