Респіраторний етикет: як правильно чхати, чи можна тиснути руку та питати людину про вакцинацію (поради експерта з етикету)

Чи можна чхати в маску та чи треба тиснути руку людині під час пандемії?

Поділитися:

Час сезонних хвороб. COVID-19 досі панує у всьому світі, а статистика захворювань має негативні тенденції. Як та куди чхати за етикетом? Де зберігати маски? Чи можна тиснути руки та питати про вакцинацію й антитіла? У програму "Твій день" завітала експертка з етикету Юлія Юдіна та відповіла на ці запитання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи законна перевірка документів про вакцинацію у громадських місцях? Законодавство України та інших країн щодо карантинних обмежень (коментує адвокат)

Як розповіла Юлія, в умовах пандемії в етикет навіть внесені, під галочкою "тимчасово", поправки, де рекомендовано уникати рукостискання, тісні обійми та дотримуватись соціальну дистанцію. Та як встановити соціальну дистанцію у натовпі чи у черзі? Розповіла:

Тут питання не тільки в тому, що ми в умовах пандемії зобов'язані дотримуватись соціальної дистанції в хоча б метр, а краще півтора. Тут питання в тому, що ми повинні зрозуміти, що у кожної людини є особиста дистанція та межа допуску, і ми не можемо при спілкуванні з людиною її переступати. Є легка техніка: якщо ви, коли розмовляєте з людиною, бачите, що вона трохи відхиляється, ви повинні зрозуміти, що знаходитесь на крайній точці її особистої межі. І якщо ми робимо крок вперед до людини, а вона – крок назад, то не треба продовжувати.

Експертка пояснила, що якщо ви стоїте в черзі, а людина знаходиться дуже близько до вас та не дотримується і вашої особистої межі, і соціальної дистанції, ви можете, не соромившись, сказати їй: "Я прошу вас, дотримуйтесь правил, зробіть крок назад". 

А як правильно чхати: у руку, лікоть, хустинку? Юлія Юдіна пояснила:

Чхання в лікоть абсолютно неетичне. Я завжди всім про це говорю. Етикетна норма - чхання, коли ми тримаємо хустку в лівій долоні. Нема близько хустки або не встигли зреагувати – в долоню та помити руки. 
Краще мати одноразову хустку. Якщо використовуємо багаторазову, то краще, щоб їх був при собі цілий набір. В такому випадку слід використовувати кожного разу нову. 

Якщо сталося так, що ви чхнули в маску, то слід зняти її та замінити.

Дуже важливий момент про соціальність рук: Юлія зауважила, що правою рукою ми повинні контактувати з людьми (можна давати візитку або стискати, навіть якщо ви лівша), а лівою рукою можна чхати, кашляти та чухатися. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ефірі телеканалів групи 1+1 media стартувала власна соціальна кампанія про вакцинацію

Експертка наголошує, що маска – це такий самий предмет особистої гігієни, як і наша носова хустка: 

А предмет особистої гігієни, коли він не використовується, повинен бути прихований від людських очей: це може бути якийсь футляр, кейс або невеличкий пакет. Маску заборонено носити на ліктях, вона повинна бути гігієнічною! 

Та чи можна питати людей, чи вони вакциновані та чи мають антитіла? Юлія Юдіна розказала:

Усі питання, що стосуються здоров'я та особистого вибору по якомусь медичному напряму, вважаються некоректними. Ця тема не оговорюється у суспільстві або при особистій комунікації.

Дивіться, як відбуватимуться міжобласні перевезення під час карантинних обмежень: