Собор Пресвятої Богородиці: традиції та що не можна робити

Що не можна робити на Собор Пресвятої Богородиці 2023
Freepik

Традиції та заборони на Собор Пресвятої Богородиці 2023.

Поділитися:

На другий день після Різдва Христового за новим церковним календарем відзначаємо Собор Пресвятої Богородиці. Розповідаємо про особливості свята, традиції та заборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємось до Нового року 2024: від яких речей варто позбутися

Собор Пресвятої Богородиці: історія та традиції

На Собор Пресвятої Богородиці церква вшановує близьких до Діві Марії та Господа Ісуса Христа людей. Разом з Богоматір’ю у день Собору згадують тих, хто був близький до Спасителя: святого Йосипа Обручика, царя Давида і святого Якова, який супроводжував разом із батьком Матір Божу і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет.

У храмах співають хвалебні пісні про Діву Марію та ставлять свічки за упокій душ померлих. Це важливе жіноче свято, яке в народі називали бабиними кашами. Було заведено варити каші та пригощати гостей, шанувати вагітних, породіль та повитух. Жінки також молилися про здоров'я та легкі пологи, захист дітей та близьких від негараздів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимовий цикл українських свят: нові дати зимових свят

Собор Пресвятої Богородиці: що не можна робити

►Сваритися з близькими людьми, особливо вагітними. Вважалося, що сварка може призвести до проблем зі здоров'ям у дитини.

►В'язати, шити, різати що-небудь. Ці види рукоділля вважалися ознакою неповаги до свята.

►Відмовляти в допомозі. Цей день вважається особливим часом, коли потрібно бути милосердними та допомагати іншим.

Різдво у будинку Лесі Українки: як відзначали свято 100 років тому. Дізнайтеся у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна" та на YouTube.

Новини по темі