Як запобігти нестачі заліза без використання лікарських засобів

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Дієтолог розповіла про причини та наслідки нестачі заліза в організмі людини.

Поделиться:

Сьогодні кожен четвертий житель  планети страждає від недокрів'я. Найпоширеніша його форма пов’язана з дефіцитом заліза. У студії «Сніданок 1+1» наш постійний експерт, дієтолог Галина Незговорова, розповіла про причини анемії  та які продукти потрібно вживати, щоб підвищити рівень заліза без використання лікарських засобів.

Мікроелемент залізо потрібен для синтезу гемоглобіну. Гемоглобін – білок, складова еритроцитів, які постачають кисень до всіх клітин, органів людини. Норма гемоглобіну у чоловіків та у жінок різна.

У чоловіків анемію констатують, якщо рівень гемоглобіну менший, ніж 130 г/л, у жінок – якщо менший, ніж 120 г/л, – наголосила Галина Незговорова

ПРОЯВИ АНЕМІЇ

1. Бліда шкіра.

2. Ламкість нігтів, сухе та тонке волосся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як боротися з ламкими нігтями та сухим волоссям.

3. Постійна слабкість, сонливість, швидка втомлюваність та зниження працездатності.

Зазначимо, що ці симптоми можуть бути також, якщо у вас гіпотонія (знижений артеріальний тиск). Нещодавно лікар-терапевт розповіла, яка профілактика зниженого тиску у домашніх умовах.

ПРИЧИНАМИ НЕДОКРІВ’Я МОЖУТЬ БУТИ

1. Недостатнє вживання продуктів, що містять залізо.

2. Щомісячна крововтрата у жінок.

3. Вагітність, лактація.

4. Вегетаріанство.

5. Атрофія слизової оболонки шлунка та вікові зміни системи травлення.

6. Прийом препаратів, що перешкоджають засвоєнню заліза.

Добова потреба заліза для чоловіків 15 мг, для жінок – 18 мг. Для вагітних та у період лактації доза збільшується – до 35 мг, – зазначила експерт

Найкраще залізо засвоюється із продуктів тваринного походження (які також містять вітамін В12 та вітаміни групи А).

Дієтолог рекомендує дотримуватись таких порад, щоб запобігти розвитку анемії:

1. Збільшити кількість білкової їжі у щоденному раціоні (60 % раціону повинен складати білок тваринного походження).

2. У меню повинні бути різні види м’яса, печінки, субпродуктів, риби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Олексій Душка розповів, як вибрати якісне м’ясо без антибіотиків і барвників

3. Вживати продукти із складними вуглеводами: крупи, натуральні солодощі, свіжі овочі, фрукти, ягоди.

Дізнайтесь Топ-5 оригінальних овочевих рецептів від Руслана Сенічкіна.

4. Не варто вживати шпинат, щавель, хурму, міцний чай.

5. Обмежити вживання кави, бобових, хліба з висівками.

Побутує думка, що для корекції анемії потрібно їсти яблука та пити гранатовий сік. Однак для отримання добової норми заліза доведеться з’їсти майже 1 кілограм яблук та випити 2 літри гранатового соку.

Не забувайте про повноцінне збалансоване харчування. Нагадаємо, що нещодавно на сайті 1+1 ви дізналися, які вітаміни потрібно вживати щодня для здоров’я та краси.

Новости по теме