Штам коронавірусу Омікрон: чим відрізняється від інших штамів, чи ефективна проти нього вакцинація? «Сніданок з 1+1» розпитав у реаніматолога Бориса Бриля

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У світі з’явився та розповсюджується новий штам коронавірусу OMICRON. Про те, чим він відрізняється від інших, розповів лікар Борис Бриль.

Поділитися:

Світом шириться новий мутований штам коронавірусу OMICRON. Він вперше був зафіксований у Південній Африці, а зараз вже його випадки є і в Європі, і в США, і в Австралії. Чому Омікрон небезпечний та в чому його особливість? «Сніданку з 1+1» розповів реаніматолог з Ізраїлю Борис Бриль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для тих, хто ще не встиг щепитися: яка вакцина від СOVID-19 найкраща (відповідає медична експертка UNICEF Катерина Булавінова)

ВООЗ наголошує, що OMICRON набагато заразніший, ніж інші штами, та призводить до гірших наслідків для здоров’я людини. Тож у Всесвітній організації охорони здоров’я оголосили, що збираються відправити оперативну групу до ПАР, щоб допомогти впоратися зі спалахом цього штаму коронавірусу. Наразі найбільше випадків Омікрону у ПАР та Великій Британії.

Лікар-реаніматолог Борис Бриль пояснює, чим Омікрон відрізняється від інших штамів:

«Це все той же коронавірус, але його відмінність полягає в тому, що він має повну мутацію в S-білку. S-білок – це шип протеїн, який чіпляється за клітину, щоб вступати у взаємодію з організмом. Поки зафіксовано недостатньо випадків OMICRON, щоб зрозуміти, наскільки він небезпечний для людини. З того, що ми бачимо – він швидше розповсюджується, ніж інші штами».

Про новий штам коронавірусу більше дивіться тут:

Прочитайте також інформацію про головні симптоми Омікрону. Борис Бриль зазначає, що зараз ще рано піднімати паніку, треба спостерігатти, як OMICRON впливає на вакцинованих людей. Адже наразі головне – це зрозуміти, чи діють проти нього вакцини від COVID-19. Реаніматолог пояснює:

«Головна маса вакцин від COVID-19, які зараз є у світі, виробляє антитіла проти S-білку і не дає вірусу з’єднатися у великій кількості в організмі. Тим самим полегшується перебіг хвороби. Оскільки у Омікроні мутація стосується саме білку, є питання, чи ефективна проти нього вакцина. Висновки робити ще зарано: наприклад, у Ізраїлі поки зафіксовано 5 випадків OMICRON у вакцинованих людей, і всі вони безсимптомні. Тож надія на ефективність вакцин є».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація дітей: чому з 12-ти років слід щепитися від COVID-19 (пояснює експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова)

Через поширення OMICRON багато країн вводять додаткові обмеження на в’їзд з певних держав світу. Які ж обмеження вже ввела Україна, дивіться за посиланням.

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. 

Новини по темі