Тренд сучасної дієтології – функціональне харчування і функціональні продукти. 

Функціональний продукт – це продукт, отриманий із природних інгредієнтів, який має входити до складу щоденного раціону харчування. Він регулює та контролює певні процеси в організмі людини, стимулює активність імунних реакцій та попереджає розвиток захворювань. 

Найчастіше такі продукти представлені кашами, супами, напоями та коктейлями, хлібобулочними виробами.

Японія зараз є єдиною в світі країною, в якій був прийнятий спеціальний закон про функціональне харчування.

Концепція функціонального харчування була сформована ще декілька десятиліть тому в Японії. 

ЯКИМИ МУСЯТЬ БУТИ ФУНКЦІОНАЛЬНІ ІНГРЕДІЄНТИ

- Природного походження та легкими до засвоєння (як звичайна їжа).

- Корисними для харчування, а відповідно здоров’ я людини.
- Безпечними з точки зору збалансованого харчування.

-  Їхні корисні властивості мають бути науково обґрунтовані. 
- Щоденні дози мають бути узгоджені з лікарями – дієтологами.
- Не повинні знижувати поживну цінність харчових продуктів.
- Не повинні випускатись у лікарських формах (пігулках, капсулах, порошках).

ОСНОВНІ ВИДИ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ІНГРЕДІЄНТІВ

- Харчові волокна (розчинні та нерозчинні).
- Вітаміни (А, Д, групи В тощо).
- Мінеральні речовини (кальцій, залізо).
- Поліненасичені жири (рослинні олії, риб’ячий жир, омега-3 та омега-6 – жирні кислоти).
- Антиоксиданти ( β-каротин, вітаміни Е , С).
- Пробіотики (препарати живих мікроорганізмів).
- Пребіотики (неперетравлювані компоненти їжі, які вибірково стимулюють активність захисної мікрофлори кишечника людини і поліпшують тим самим її здоров'я).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти небезпечно поєднувати між собою

Потреби в зазначених продуктах із роками будуть зростати у всіх країнах світу.

Яскравим представником функціональних продуктів харчування є молочні продукти промислового виробництва завдяки збагаченню додатковими активними речовинами (вітамінами та мінералами). Найцінніші з них – це кальцій та вітамін Д. 

Кальцій (Са) – головний елемент кісткової тканини та зубів. Загальна його кількість у дорослої людини сягає 1,5 кг. Діє на організм як антистресовий, антиалергічний, антиоксидантний фактор. Забезпечує нормальну структуру кісток, зубів, нігтів; нормальний серцевий ритм; покращує діяльність нервової системи; сприяє засвоєнню заліза; уповільнює та попереджає розвиток онкопроцесу; бере участь у кровотворенні. Дефіцит Са може провокувати розвиток гіпертонічних кризів, токсикоз вагітних, гіперхолістеринемію, розвиток остеопорозу. Найкраще засвоюється саме з молочних продуктів. 
Вітамін Д – сприяє всмоктуванню кальцію та відкладання його у кістках. Його недостатність у дитячому віці приводить до розвитку рахіту, у дорослому віці – остеопорозу (демінералізації кісток) і остеомаляції (розм’якшення кісток).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологи попереджають: Продукти, від яких варто відмовитися після 35

Між представниками функціонального харчування (вітамінами та мінеральними речовинами) існують певні взаємовідношення, які варто враховувати, наприклад:
- вітамін В2 активує діяльність вітаміна В6;
- вітаміни В1, В2, В6 і В12 разом беруть участь в утворенні енергії з жирів, білків та вуглеводів;
- для засвоєння вітаміну В12 із продуктів харчування необхідна присутність вітаміну В6 і нікотинової кислоти;
- мідь сприяє засвоєнню заліза;
- хром і нікотинова кислота необхідні для утилізації глюкози;
- сірка є складовою молекули вітаміну В1; 
- вітамін Д необхідний для засвоєння фосфору та кальцію;
- засвоєння заліза покращується у присутності вітаміна С; 
- фосфор і молібден разом із вітаміном С беруть участь в отриманні енергії з продуктів харчування;
- вітамін Р разом із вітаміном С необхідні для підтримки цілісності стінок капілярів судинної системи крові.

Правильне застосування різноманітних функціональних продуктів харчування не тільки забезпечить наш організм необхідними поживними речовинами, а й попередить розвиток захворювань, збереже здоров’я на довгі роки.

У моїй родині перевагу надають кисломолочним продуктам із додаванням свіжих фруктів та ягід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 причин, чому знежирені продукти не завжди сприяють схудненню