Чому в Україні стрімко ростуть ціни на ліки та чи прогнозується дефіцит медичних препаратів (сюжет ТСН)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Ліки в Україні стрімко дорожчають: причини з’ясували у ТСН
freepik.com

Чому в нашій країні здорожчали значно ліки та чи передбачається їх дефіцит? Розбиралися у ТСН.

Поділитися:

В Україні ціни на ліки зросли в середньому на 60% порівняно з цінами до 24 лютого, тобто до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Про це повідомляється у сюжеті ТСН. Чому ростуть ціни на ліки та чи буде їхній дефіцит? Це питання досліджували кореспонденти ТСН.

Дефіциту ліків в Україні наразі немає і бути не повинно, запевняють експерти. Голова асоціації виробників ліків Петро Багрій пояснює:

"Дефіцит був на початку [повномасштабної війни], але на сьогодні всі відновили роботу, працюють в штатному режимі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знайти необхідні ліки під час війни і чим замінити ті, яких немає? Розповідає медична експертка Дарка Озерна

Та вартість препаратів суттєво зросла і продовжує зростати. Головних причин здорожчання ліків в Україні декілька, наголошують експерти:

Курс долара, який в Україні зріс.

►Дефіцит палива.

►Складна логістика.

►Знищені російськими загарбниками склади з ліками та сировиною.

►Подорожчання сировини для виготовлення ліків в усьому світі.

На логістиці Петро Багрій зупинився окремо:

"Раніше імпортні ліки прилітали до України літаком, а сьогодні їх треба привезти автомобільним транспортом. Це довше і часто дорожче".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як платити меншу комуналку: зі змінами у державній програмі з утеплення будинків розбиралися у «Сніданку з 1+1»

І хоча 75% ліків в наших аптеках українські, але сировина для їх виготовлення майже вся імпортна, і вона в усьому світі подорожчала.

Нагадаємо, стало відомо, що вже з серпня в Україні антибіотики продаватимуть лише за рецептом. Детальніше про це дивіться у відео:

Новини по темі