10 рекомендацій, як зберегти витримку в умовах масових повітряних атак

Як зберегти витримку в умовах масових повітряних атак: поради МОЗ

В МОЗ розповіли, як адаптувати психіку до нових викликів війни.

Поділитися:

Україна нині знаходиться під посиленими повітряними атаками з боку росії, що може вкотре викликати тривогу та страх. Як зберегти витримку в умовах чергових масових повітряних атак та інших викликів війни? В МОЗ поділилися психологічними порадами. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як врятуватися під час атаки іранськими дронами-камікадзе (корисні поради)

1. Будьте готові вчасно та адекватно, без паніки реагувати на загрозу

Обстріли ракетами можуть повторюватися, тому важливо навчитися бути морально підготовленим. Регулярність та потужність атак може бути різною, але слід вміти адекватно та без паніки реагувати на будь-яку загрозу.

Психологічні поради МОЗ

2. Дотримуйтесь правил безпеки

Почули сигнал тривоги — одразу та спокійно прямуйте до укриття. Це правило може врятувати життя.

3. Завчасно підготуйте "тривожний наплічник"

У критичних ситуаціях часто потрібно діяти миттєво, тому тривожна валіза або рюкзак завжди мають бути напоготові. Регулярно переглядайте та поповнюйте наплічник як свій, так і дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли немає світла: як зменшити роздратування та чим зайняти дітей (поради психолога)

Психологічні поради

4. Заздалегідь вивчіть маршрут до безпечного місця

Детально ознайомтеся з маршрутом до безпечного місця. Можна з секундоміром пройти шлях до найближчого укриття з дому, роботи, від школи, дитячого садочка тошо. Зробіть це разом із дитиною. Так ви зможете прорахувати час, який необхідно витратити на те, щоб з малечою чи літніми людьми дістатися до безпечного місця під час повітряних атак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Якщо вам погано — співайте»: психотерапевт Олег Чабан розповів, як впоратись зі стресом

Корисні поради

5. Продумайте можливі маршрути евакуації

Крім того, слід продумати евакуаційні маршрути з місць, де ви перебуваєте або можете перебувати. Зважайте на різноманітні сценарії, наприклад, коли загроза може бути з різних напрямків. І найголовніше — уважно слідкуйте за повідомленнями на офіційних каналах органів влади.

Поради МОЗ

6. Прийміть, що страх — це нормально

Страх повідомляє нам про загрозу, тому його не варто боятися. Але пам’ятайте, що страх, як і будь-яка інші емоція, повинен працювати на вас, а не ви на нього!

Психологічні поради МОЗ

7. Навчіться розуміти себе, не блокуйте емоції

Чим більше ви стримуєте свої почуття, тим важче буде розвантажити психіку. Водночас слід пам'ятати, що людина може почуватися спокійно в будь-які ситуації, навіть в критичній. Дуже важливо вміти приймати виважені рішення щодо особистих дій. Якщо віднайти спокій не вдається, варто звернутися по підтримку до психолога.

Емоції

8. Вчасно звертайтеся по допомогу

Якщо нехтуватися сигналами психіки, можна довести себе до важкого стану. Однак навіть таку ситуацію вдасться виправити, якщо звернутися по допомогу до кваліфікованого спеціаліста, а не намагатися вирішити усе самотужки.

Допомога психолога

9. Ставтеся до випробувань як до досвіду

Стикаючись із випробуванням, ми маємо можливість проявити нові якості та перетворити отриманий досвід на надбання. Випробування дає шанс особистісного зростання для кожного з нас. А загальнонаціональне — створює хороші умови для дорослішання та зростання цілої нації.

Випробування

10. Живіть активно, не відкладайте життя на «після війни»

Широкомасштабна воєнна агресія росії докорінно змінила життя всієї країни, перетворивши мирне життя більшості громадян України на життя в умовах війни. Але важливо пам’ятати, що навіть у воєнний час життя не зникає. Воно лише змінюється, стає насиченим на виклики та емоції. Отже, потрібно продовжувати жити в нових умовах, дбати один про одного та про себе — в кожен момент життя і саме там, де ви перебуваєте тут і зараз.

Життя в умовах війни

Новини по темі