“Я полюбив історію України, тому що виріс в Криму”, — Акім Галімов розповів про кримськотатарську родину, документальний фільм про окупацію півострова та вивчення власної історії

Акім Галімов розказав про особисте життя, вплив історії та культурну політику - інтерв'ю

Автор історичних фільмів на «1+1 Україна» Акім Галімов дав відверте інтерв’ю про свою діяльність та особисте життя.

Поділитися:

Акім Галімов — керівник управління виробництва, ведучий та автор низки історичних програм на "1+1 Україна" ("Україна. Повернення своєї історії", "Таємниці великих українців", "Рашизм. Історія хвороби" тощо), які розвінчують імперські міфи та розповідають глядачам правдиву історію України. В інтерв’ю для проєкту “Максимальний галас” Акім розповів факти з власної біографії та поділився роздумами щодо важливості розвитку української культури під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як історія російсько-української війни 17 століття перегукується із сьогоденням: “Реальна історія” з Акімом Галімовим 

Акім Галімов

Про відео російською

На початку повномасштабного вторгнення Акім та команда “Реальної історії” робили контент російською як спробу достукатися до російського глядача. Так, зокрема, вийшло відео з розвінчуваннями міфів про Степана Бандеру. Реакція росіян була здебільшого недовірливою та негативною, зі звинуваченнями в “перекручуванні” фактів. Однак тепер з'являється все більше коментарів російською мовою, у яких помітно, що людям починають "відкриватися очі" на всі реалії. 

Про батьків, життя в СРСР та зацікавлення історією

Акім розповідає, що його мама кримська татарка, а тато — казахський татарин. Їх родини були змушені виїхати до Узбекистану через радянську політику. Батько служив на Далекому Сході — там Акім і народився. У 90-х його родина переїжджає в Крим.

“Я полюбив історію України, тому що виріс в Криму. Крим — це Україна”.

Після анексії Криму батьки переїжджають до Ірпеня, де відкривають свій бізнес. Їх кав’ярню розбомблюють росіяни після початку великої війни. Зараз мама з татом Акіма проживають в Ужгороді та розвивають нову кав’ярню.

Акім Галімов

Про навчання в Московському державному університеті

Акім уточнює, що навчався у севастопольській філії цього університету, і зазначає, що велика кількість філій російських університетів у Криму — це ще одна політика Кремля для впливу на українське суспільство.

“Кримчани  почувалися як в законсервованому радянському санаторії… От наче ми ні Україна, ні Росія — ми кримчани”.

Фактично, культурної політики в Криму на той час не було. Наприклад, українська  мова у старшого брата Акіма була факультативом. З 20 людей його університетського потоку лише двоє зараз на материковій Україні, інші або на Росії, або в Криму.

Про переїзд до Києва

Коли на четвертому курсі навчання Акім їхав на пари, по радіо в машині розповідали про першу в Україні медіашколу. Задля навчання в ній він і переїхав до столиці. Акім зазначає, що там він отримав багато практики. До прикладу, кожен день студенти повинні були робити випуск новин, постійно змінюючи ролі та обов’язки. Після навчання журналіста запросили на роботу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 цікавих фактів про фільм «Рашизм.Історія Хвороби» Акіма Галімова 

Про зацікавленість українців історією

З 2016 року Акім Галімов з командою почали створювати цикл історичних документальних фільмів для телеканалу «1+1», серед їх доробку — цикл історичних фільмів "Україна. Повернення своєї історії", «Таємниці великих українців», «Скарби нації», «Таємничий манускрипт» та інші.

Просвітницьку діяльність Акім з командою почали вести задовго до повномасштабного вторгнення, серед їх доробку — цикл історичних фільмів "Україна. Повернення своєї історії". Великий попит на історичний контент з’явився після 24 лютого. Люди шукають та відбудовують свою ідентичність. Акім зазначає: для того щоб утримати увагу глядача самого перерахування фактів недостатньо. Важливо проводити зв’язки та асоціації між різними подіями, і тоді людям буде зрозуміліше чому все сталося саме таким чином.

Акім Галімов

Про окупацію Криму

Фільм “Спецоперація. Крим” про вплив Росії на Крим Акім із командою планували зробити ще у 2013 році. Проте згодом почався Євромайдан і розробка затрималася. Після початку процесу анексії Криму Акім сам з камерою вирушає до півострова. Там він стає свідком дії чисельних провокаторів і “зелених чоловічків”.

"Я пам'ятаю це відчуття абсолютної безпорадності... Ти приїжджаєш в рідний Крим, в рідну домівку. І тобі просто важко повірити, що ти можеш там себе так почувати… Тобі доводиться переховувати українську символіку”.

Акім також розповідає про досвід спілкування з українськими воєнними, які оборонялися в Криму від російських окупантів, і при цьому вважали Революцію Гідності державним заколотом і майже поїхали розганяти активістів на стороні силовиків. 

Про виділення державних коштів на виробництво серіалів у воєнний час

Журналіст впевнений, що розвиток культури не повинен стояти на паузі через війну, а повинен стати одним з інструментів противаги російській пропаганді. Особливо це стосується патріотичного кіно.

"Ми маємо дивитись на це як на комплексну програму, яка має зміцнювати українську ідентичність”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бідолашна дівчина з тяжкою хворобою і без удачі в особистому житті": чому ми маємо хибне уявлення про Лесю Українку (“Реальна історія” з Акімом Галімовим) 

Про любов до України

“Моя земля. Іншої немає. Це — мій світ… Несправедливість знищує, тому що це відбувалося  в Криму в 1944, відбувається зараз. В мене родина в іншому місці, через цю війну я не бачу своїх дітей. Багато друзів гине на фронті, багато родин ніколи вже не побачать своїх рідних”.

Дивіться програму "Таємниці великих українців. Король Данило" о 22:40 цієї суботи, 12 серпня на телеканалі "1+1 Україна". 

Новини по темі