Як правильно обрати хурму до новорічного столу: корисні поради
Властивості хурми та протипокази, про які повинен пам'ятати кожен.
Однією з популярних ягід у період зимових свят є хурма. Напередодні Нового року ми вирішили нагадати про корисні властивості хурми та як обирати хурму до новорічного столу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 продуктів з йодом, які повинні бути в раціоні українців (поради від ендокринолога)
Чим корисна хурма для здоров'я
Хурма – ягода, яку також називають "серцевим яблуком". Вона багата вітамінами та елементами, які особливо необхідні в період холодів. В хурмі містяться:
- вітаміни А, С, групи В
- залізо;
- калій;
- кальцій;
- органічні кислоти
- мідь;
- йод;
- магній;
- натрій;
- бета-каротин;
- рослинна клітковина.
Важливо: у 100 г хурми міститься 10 % добової норми клітковини (це удвічі більше, ніж в яблуках)!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зігрітися за допомогою їжі: список корисних продуктів від лікаря-ендокринолога
Корисні властивості хурми
►Позитивно впливає на серцево-судинну систему та щитоподібну залозу.
►Зміцнює імунітет та допомагає при застуді та кашлю.
►Покращує роботу шлунка і кишківника.
►Сприяє покращенню роботи печінки та зору.
►Збагачує організм залізом, що корисно при анемії.
►Допомагає зняти нервову напругу та підвищити рівень працездатності.
►Виводить зайву воду з організму та зменшує набряки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно заморозити овочі на зиму (поради у Сніданку з 1+1)
Кому не можна вживати хурму
Хурма не рекомендується до вживання при запорах, надмірній вазі та дітям віком до 3-х років. Також ягоду не можна їсти людям, які страждають на виразку шлунка та проблеми з нирками.
Як правильно обирати хурму до новорічного столу
►Визначитися із сортом. Найпоширеніші види:
- Звичайна хурма. Солодка на смак. Якщо терпка, то ще нестигла.
- Корольок. Рекомендується вибирати ягоду із коричневим відтінком шкірки.
- Шарон. Немає кісточки, нетерпка. За смаком нагадує айву, яблуко та абрикос.
►Звернути увагу на колір ягоди: якщо хурма має насичений оранжевий колір, – у ній високий вміст вітаміну А (бета-каротину).
►Оглянути ягоду. У зрілої хурми повинен бути тонкий медовий аромат, суха плодоніжка та м'які, але водночас пружні боки.
Важливо! Щоб не нашкодити здоров’ю, рекомендується вживати не більше 2–3 плодів хурми на день.