Як правильно обрати хурму до новорічного столу: корисні поради

Як правильно обрати хурму до новорічного столу
Freepik

Властивості хурми та протипокази, про які повинен пам'ятати кожен.

Поділитися:

Однією з популярних ягід у період зимових свят є хурма. Напередодні Нового року ми вирішили нагадати про корисні властивості хурми та як обирати хурму до новорічного столу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 продуктів з йодом, які повинні бути в раціоні українців (поради від ендокринолога)

Чим корисна хурма для здоров'я

Хурма – ягода, яку також називають "серцевим яблуком". Вона багата вітамінами та елементами, які особливо необхідні в період холодів. В хурмі містяться:

  • вітаміни А, С, групи В 
  • залізо;
  • калій;
  • кальцій;
  • органічні кислоти
  • мідь;
  • йод;
  • магній;
  • натрій;
  • бета-каротин;
  • рослинна клітковина.

Важливо: у 100 г хурми міститься 10 % добової норми клітковини (це удвічі більше, ніж в яблуках)!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зігрітися за допомогою їжі: список корисних продуктів від лікаря-ендокринолога

Корисні властивості хурми

►Позитивно впливає на серцево-судинну систему та щитоподібну залозу.

►Зміцнює імунітет та допомагає при застуді та кашлю.

►Покращує роботу шлунка і кишківника.

►Сприяє покращенню роботи печінки та зору.

►Збагачує організм залізом, що корисно при анемії.

►Допомагає зняти нервову напругу та підвищити рівень працездатності.

►Виводить зайву воду з організму та зменшує набряки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно заморозити овочі на зиму (поради у Сніданку з 1+1)

Кому не можна вживати хурму

Хурма не рекомендується до вживання при запорах, надмірній вазі та дітям віком до 3-х років. Також ягоду не можна їсти людям, які страждають на виразку шлунка та проблеми з нирками.

Як правильно обирати хурму до новорічного столу

►Визначитися із сортом. Найпоширеніші види: 

  • Звичайна хурма. Солодка на смак. Якщо терпка, то ще нестигла.
  • Корольок. Рекомендується вибирати ягоду із коричневим відтінком шкірки.
  • Шарон. Немає кісточки, нетерпка. За смаком нагадує айву, яблуко та абрикос.

►Звернути увагу на колір ягоди: якщо хурма має насичений оранжевий колір, – у ній високий вміст вітаміну А (бета-каротину).

►Оглянути ягоду. У зрілої хурми повинен бути тонкий медовий аромат, суха плодоніжка та м'які, але водночас пружні боки.

Важливо! Щоб не нашкодити здоров’ю, рекомендується вживати не більше 2–3 плодів хурми на день.

Новини по темі