Наслідки небезпечного челенджу у TikTok: хімічні опіки та порушення роботи нервової системи (коментують лікар-токсиколог та біохімік Гліб Репіч)

Як агресивна хімія діє на організм дитини та як правильно надати першу домедичну допомогу?

Поділитися:

«Пудс-челендж» у TikTok, де підлітки наспір розкушують капсули для прання – не єдиний у своєму роді. Нещодавно шестикласники однієї зі шкіл Житомирщини потруїлись засобом для чищення каналізаційних труб. Їх однокласник приніс до школи гранули та пригощав усіх, кажучи, що це льодяники. Згодом дітям стало погано та їх шпиталізували. У багатьох – хімічні опіки ротової порожнини та кишково-шлункового тракту.

Також, Всеукраїнська спілка парамедиків наприкінці серпня оприлюднила статистику: щомісячно до лікарні госпіталізують 15-20 дітей з отруєнням агресивними речовинами. Як агресивна хімія діє на організм та як надати першу допомогу, розказують біохімік Гліб Репіч та лікар-токсиколог Людмила Зубеніна.

Біохімік Гліб Репіч у студії «Твій день» розбирає на молекули кульки для чищення труб і капсули для прання:

«Побутова хімія і діти. Ці дві речі несумісні… Капсули для прання містять поверхнево-активні речовини (ПАР), агресивні.  Скоріш за все, вони мають лужний ph, а це погано, воно їдке, там є ензими, які відпирають бруд, але і трошки розчиняють наше тіло. Комбінація цього всього при потраплянні всередину буде дуже небезпечною. У найлегшому випадку – це дуже сильний пронос, у гіршому – це сильний опік шлунку, стравоходу».

У студії Гліб Репіч змішав вміст капсули для прання з водою та виміряв ph за допомогою індикаторного папірця. Рівень кислотності капсул для прання – слабко-лужний:

«Вони опіку не викличуть, такого, щоб шкіра злізла, але там є ПАР, які в такій дозі при потраплянні в організм викличуть порушення роботи травної системи. Без лікаря вже не обійтись».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пательні з тефлоновим покриттям: чи безпечні для здоров’я та як правильно за ними доглядати (розповідає біохімік Гліб Репіч)

Після цього, біохімік Гліб Репіч змішав гранули засобу для чищення труб із водою: «Ph такої речовини дуже агресивна, шкіра облазить моментально». Гліб Репіч занурив у дану суміш волосся:

«Засіб зазвичай використовують для очищення труб від волосся. Але він розчиняє усе. Вживання всередину такого засобу є смертельно небезпечним. Таку побутову хімію треба тримати подалі від дітей. Не просто подалі, а й пояснювати, що це є небезпечно».

Що робити, якщо дитина вже ковтнула хімічну речовину

Гліб Репіч розказує, що робити при отруєнні агресивною побутовою хімією:

«По-перше, треба промити рота дитині, дати випити сорбент і води, але не можна викликати блювоту самостійно, оскільки це викличе нові опіки. Далі усе мають робити лікарі».

Також, Гліб Репіч дуже рекоментує не використовувати засіб для чищення труб із гарячою водою, як це вказано в інструкції, оскільки при розчиненні лугу у воді виділяється величезна кількість теплоти, а коли заливаємо гарячу, вода може вскипіти і викинути зразу випари: "Можна попередньо розчинити у склянці холодної води та залити у стік. Працює ідеально. Гарячою водою хіміки луги не розчиняють, бо це може спричинити скипання і розбризкування".

наслідки вживання побутової хімії фото

Лікар-терапевт, токсиколог Людмила Зубеніна розповідає, якої шкоди для організму можуть завдати засоби побутової хімії:

«Усе залежить від того, яка саме побутова хімія потрапила до організму та шляху потрапляння: перорально, інгаляційно. Найчастіше це – хімічні опіки. Також, це можуть бути метаболічні порушення, порушення роботи нервової системи, роботи серця, нирок, печінки. Можуть бути внутрішні кровотечі, кишкова непрохідність, і, як наслідок сильних опіків може розвиватися гіповолемічний шок».

Як наслідок опіків, можуть залишатися рубці. Згодом є великий ризик захворювань шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, та інших частин тіла, куди потрапила речовина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпека школяра: З якого віку дитина може ходити до школи та повертатись додому самостійно (думка експертки)

Перша домедична допомога при отруєнні дитини побутовими хімікатами

Лікар-токсиколог пояснює, як діяти у випадку отруєння хмічними речовинами:

«Якщо ми говоримо про дітей, найперше – потрібно викликати швидку домомогу. Самостійно вдома в ніякому разі не треба промивати шлунок, оскільки дитині важко пояснити, як це зробити правильно і можна навпаки нашкодити. Є ризик потрапляння блювотних мас у дихальні шляхи або ще більший опік стравоходу чи ротової порожнини. Можна промити чистою водою ротову порожнину і н в якому разі не давати багато води, оскільки може збільшитися піноутворення. Можна дати сорбент з невеликою кількістю води і не у формі таблетки».

перша допомога при отруєнні хімікатами

Як можна попередити випадки отруєння дітей побутовою хімією

Експертка з безпеки дітей Олена Лізвінська пояснює, чому діти все частіше труяться хімічними речовинами:

«Малеча не має досвіду, як потрібно поводитись з хімічними речовинами. Це саме та відповідальність, яка покладається на дорослих. Насправді, ми маємо розуміти, що ховати засоби ефективно від дошкільнят. Що стосується молодших школярів, не достатньо сховати, а потрібно пояснювати, чому не варто це робити і наслідувати. Неможливо сказати всього раз, потрібно пояснювати та демонструвати фото та відео наслідків. Особливо підліткам».

Чи можна дітям у мороз займатися фізкультурою на вулиці? Дивіться сюжет: