Розміри штрафів за ухилення від мобілізації: чи можуть ТЦК арештувати майно

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Розміри штрафів за ухилення від мобілізації: чи можуть ТЦК арештувати майно
telegram/zelenskyy_official

За що можуть накласти штраф, та коли буде прийнято новий закон про зміни правил військового обліку.

Поділитися:

Не повідомили ТЦК про зміну персональних даних або не проживаєте за вказаною адресою - штраф при цьому вам випишуть заочно, без вашої присутності. Кого зачепить така новація, та які суми штрафів доведеться сплатити за порушення законодавства про мобілізацію, розповіла Вікторія Панченко у ефірі ТСН,

Розміри штрафів

У Раді продовжується робота над законопроектом №10379, що передбачає збільшення штрафів за порушення правил військового обліку. Цей документ вже пройшов перше читання і готується до другого. Наразі за порушення правил мобілізації передбачено лише адмінпротокол та невеликий штраф, однак очікується, що суми стягнень будуть набагато більшими. Наприклад, за порушення правил військового обліку передбачено штраф від 3400 грн до 5100 грн, Для військовозобов'язаних, які,порушують правила військового обліку повторно або не оновили свої дані під час особливого періоду, штрафи зростуть ще більше. Найсуворіше грошове покарання, яке пропонується - це штраф від 17 000 грн до 25 500 грн. Якщо ж військовозобов'язані порушують законодавство про оборону та мобілізацію у мирний час, передбачено штраф від 5100 грн до 8500 грн для громадян та від 17 000 до 34 000 грн для посадових та юридичних осіб. За порушення законодавства про оборону та мобілізацію у воєнний час штрафи становлять від 34 000 до 59 500 грн для посадових та юридичних осіб.

Процедура накладання штрафу

На даний момент відомо, що нардепи передбачили термін накладення штрафів упродовж року з моменту правопорушення, а самі рішення про штрафи ухвалюють суди. Якщо їх не сплатити, інформацію про порушника передадуть до виконавчої служби, дані про нього внесуть до єдиного реєстру боржників. Це передбачає арешт майна і блокування банківських карток - пояснює адвокат.Микола Максимов:

"Зараз ТЦК у разі правопорушення з боку військовозобов'язаного оформлює протокол про притягнення до адмінвідповідальності. Цей протокол направляється до суду, і суд вирішує питання про притягнення особи до відповідальності та накладення штрафу. Вже після цього це передається державному виконавцеві для того, щоб він накладав обмеження на банківські картки, арештовував майно. Зараз діє лише такий механізм".

Якщо людина не оновила дані, не з'явилася на порядку денному або порушила мобілізаційні правила, ТЦК може штрафувати, просто виносячи постанову. Наразі виписувати штраф можна лише очно, у присутності порушника. А от коли буде прийнято законопроект №10379, то таку процедуру складання протоколу скасують. Відповідно, після заочних штрафів може бути блокування рахунків. Отримати штраф можна протягом трьох місяців з дня порушення, але не пізніше року від його вчинення.

Коли закон набуде чинності?

Варто зауважити, що в початковій версії проекту закону, яку вносив уряд, за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, зокрема відмову від проходження медогляду, пропонувалося встановити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років, але комітет виключив цю норму. Після внесення профільним комітетом правок, документ мають розглянути в сесійній залі парламенту в другому читанні найближчим часом, після чого, згідно з регламентом, його має підписати спікер Верховної Ради і передати документ на підпис президенту. А потім, через місяць після публікації, закон набуває чинності.

За що можна отримати штраф?

У новому законі про мобілізацію, який набуває чинності 18 травня 2024 року, передбачено обов'язок військовозобов'язаних чоловіків оновити свої дані в ТЦК. Це потрібно зробити протягом 60 днів, починаючи з дати набрання чинності закону. Якщо цього не зробити - ТЦК звертається до поліції, яка вносить людину до бази розшуку. Якщо особу не вдасться знайти, інформація повернеться до ТЦК, яка надсилатиме вимогу військовозобов'язаному з'явитися до ТЦК за його адресою. Якщо особа не з'явиться, ТЦК звертається до суду, який може накласти штраф до 25 000 гривень. Якщо штраф не сплачений, інформація передається до виконавчої служби, яка може накласти арешт на майно та обмежити користування банківськими картками. Якщо ТЦК звертається до поліції з метою доставлення розшукуваної особи, відбувається адміністративне затримання, а до людини можуть застосовуватися заходи примусу, передбачені законодавством про адміністративні правопорушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі