Що фаст-фуд робить із твоїм організмом: Розповідає дієтолог

Що фастфуд робить із твоїм організмом: Розповідає лікар-дієтолог | Здоров'я | 1+1
Фото: Getty Images

Шкода, про яку ми навіть не здогадуємось.

Поділитися:

Фаст-фуду не місце в раціоні здорової людини, адже він не містить нічого корисного. І хоча всі ми знаємо, що «швидкої їжі» необхідно уникати, інколи все ж таки дозволяємо собі таку «витівку».

Річ у тому, що фаст-фуд – це суцільні консерванти, трансжири та тваринні білки сумнівної якості. Включаючи їх до раціону, ми ризикуємо накликати на себе чимало хвороб – від серцево-судинних до цукрового діабету та навіть онкозахворювань. Та аби точно знати, якої шкоди завдають нам улюблені смаколики, розберімо кожен вид фаст-фуду.

Бургери та хот-доги

Сосиски та м’ясні котлети виготовляють із м’яса промислової обробки, яка не може бути достатньо якісною. Булки ж переважно використовують із білого хліба – а він, як відомо, найшкідливіший.

Фото: Getty Images

Чипси та сухарики

Цей смаколик містить речовини з канцерогенними властивостями. Вони сприяють виникненню та розвитку ракових захворювань.

Підсилювачі смаку, завдяки яким ми не можемо відірватися від чипсів та сухариків, підвищують артеріальний тиск, впливають на роботу нирок та змушують рідину затримуватися в організмі.

Картопля фрі

Картопля фрі та все, що смажать на олії багаторазового використання, призводить до утворення в організмі вільних радикалів. Вони перетворюють здорові клітини на мутантні, сприяють виникненню онкоутворень та передчасному старінню.

Батончики

Батончики та промислові солодощі містять велику кількість трансжирів – зокрема, підступну пальмову олію. Вона сприяє утворенню тромбів у судинах.

Велика кількість цукрів у цих виробах спричиняє не лише зайву вагу, а і зморшки в молодому віці. Цукри «осідають» на молекулах білків, передусім колагену, ніби склеюючи їх. Тоді вони втрачають властивість до відновлення, а їх накопичення прискорює старіння всього організму.

Фото: Getty Images

Солодка вода

Вона містить аспартам – замінник цукру, що порушує вуглеводний обмін та сприяє ожирінню, а також підсилює так звані бродильні процеси. Ба більше, холодні газовані напої взимку – коли організм потребує теплої їжі – не сприяють хорошому самопочуттю.

Намагайся вживати свіжоприготовану їжу, заміни кондитерські вироби на фрукти та ягоди, тричі на день їж овочі – і тобі не доведеться переживати за своє здоров’я!

Більше корисних порад від ендокринолога-дієтолога Наталії Самойленко:

1. ТОП-7 продуктів, які зроблять тебе щасливою вже зараз

2. Зберігає молодість і покращує зір: 5 суперсил вітаміну А

3. Як втримати вагу після схуднення: 7 порад від дієтолога

4. Пеганство: Переваги й недоліки нового тренду в дієтології

5. Що станеться з організмом, якщо пити під час їжі

Новини по темі