ТОП-7 продуктів, які зроблять тебе щасливою вже зараз

ТОП-7 продуктів, які підвищують рівень гормону щастя серотоніну | 1+1
Фото: Getty Images

Що їсти для підвищення гормону щастя.

Поділитися:

Наприкінці осені та взимку, коли день стає коротшим, а оку не вистачає яскравих барв, люди часто страждають від сезонного афективного порушення. У цей період організм особливо відчуває нестачу серотоніну – так званого «гормону щастя». Цікаво, що дослівно «серотонін» перекладається як «сироватка бадьорості». Адже він відповідає за твій настрій, пам'ять, соціальну поведінку, сексуальне бажання, працездатність, концентрацію уваги і т. д.

Та з’ясуймо, як саме цей гормон впливає на організм:

  • Покращує згортання крові, тому напряму впливає на перебіг менструації;
  • Забезпечує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • Підвищує больовий поріг;
  • Забезпечує рухову активність та додає життєрадісності.

Фото: Unsplash

Окрім сезонності, нестача серотоніну може бути пов’язана і з передменструальним синдромом. Тому важливо знати, як підвищити рівень цього гормону і почуватися бадьоро. Обов’язково бувай вдень на сонці, займайся спортом, а також вживай продукти, багаті на триптофан – амінокислоту, яка в організмі перетворюється на серотонін. Завдяки їй у кишківнику виробляється до 95% усього серотоніну в організмі. Тож рекордсменами серед «продуктів щастя» є:

  1. твердий сир;
  2. нежирне м’ясо;
  3. курячі яйця;
  4. сочевиця;
  5. квасоля;
  6. гречка;
  7. кунжут.

Фото: Getty Images

Майже весь триптофан, що потрапляє в наш організм, перероблюється печінкою та використовується для синтезу білків. І все ж його надлишок можливий – зокрема, при передозуванні лікарських препаратів та БАДів, що містять цю амінокислоту.

При надлишку можливі запаморочення, головний біль, жар, нудота, пітливість, швидке серцебиття та високий кров'яний тиск. Тому при вживанні препаратів, що містять триптофан, необхідно строго дотримуватися дозування, вказаного на упаковці. І пам’ятай, що денна норма вживання триптофану – 3,5 мг на 1 кг твоєї ваги.

Фото: Getty Images

Ще більше порад від лікаря-дієтолога Наталії Самойленко:

1. Зберігає молодість і покращує зір: 5 суперсил вітаміну А

2. Як втримати вагу після схуднення: 7 порад від дієтолога

3. Пеганство: Переваги й недоліки нового тренду в дієтології

4. Що станеться з організмом, якщо пити під час їжі

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.

Новини по темі