Спалах віспи мавп: що про це відомо та чому збирається надзвичайна зустріч ВООЗ

Спалах віспи мавп: що потрібно знати, хто в зоні ризику та які симптоми
Pixabay/Jordan_Singh

У світі фіксують спалах мавпячої віспи, є підтверджені випадки у Європі.

Поділитися:

У європейських країнах та в США фіксують спалах віспи мавп (мавпячої віспи) серед людей. На сьогодні випадки виявлені у Великобританії, Іспанії, Швеції, Італії, Португалії, США, а у Канаді досліджують потенційні випадки. ВООЗ скликає надзвичайну зустріч експертів для обговорення спалаху віспи мавп.

Віспа мавп: що потрібно знати

Взагалі, віспа мавп, також зрідка — мавпяча віспа —  це інфекційна хвороба тварин, віспоподібне захворювання, що спричинюють віруси родини поксвірусів. Дуже схоже за клінічними ознаками на натуральну віспу. Збудника віспи мавп віднесено до тих біологічних агентів, які офіційно визнано чинниками біологічної зброї.

Віспа мавп: симптоми захворювання

Віспа мавп проявляється такими симптомами:

  • температура, лихоманка
  • сильний головний і м'язовий біль,
  • рясні гнійні висипання.
  • збільшення лімфовузлів
  • біль у спині
  • сильна слабкість

Інкубаційний період віспи мавп становить від 6 до 16 днів, але може коливатися в діапазоні від 5 до 21 дня. Хвороба має низьку смертність – від 1 до 10%, тоді як від натуральної віспи  давнину помирало до 30% хворих. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які щеплення обов’язково треба робити дорослим і дітям під час війни: роз’яснення від головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна

Віспа мавп: лікування

Зазвичай віспа мавп проходить сама, але симптоми зберігаються від 14 до 21 дня. Однак у деяких випадках віспа мавп може викликати тяжкий перебіг захворювання. Специфічні види лікування або вакцини від віспи мавп відсутні.

Як передається віспа мавп та хто у зоні ризику

Віспа мавп передається від людини до людини при тісному контакті з пошкодженою шкірою, біологічними рідинами або виділеннями з дихальних шляхів пацієнта. Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, а також статевим. 

Раніше віспа мавп була вкрай рідкісною через складність передачі. Однак, хвороба знайшла новий шлях передачі вірусу: у групі ризику молоді чоловіки. Також у зоні ризику люди, що відвідували країни Африки, зокрема, Нігерію. Нинішній спалах віспи мавп міг стати наслідком припинення широкомасштабної вакцинації проти звичайної віспи, яку побороли у 1970-х роках.

Україні загрожують спалахи інфекційних хвороб. Яких саме? Дивіться розмову з головним санітарним лікарем Ігорем Кузіним:

Новини по темі