Україна вводить бустерну дозу вакцинації проти коронавірусу для людей віком від 60 років

Україна вводить бустерну дозу COVID-вакцини для людей 60+
Pixabay/WiR_Pixs

Відповідний указ підписав міністр охорони здоров'я. Бустер для всіх інших категорій можуть погодити вже 5 січня.

Поділитися:

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко підписав наказ про введення бустерної дози вакцинації від коронавірусу для людей від 60 років. Про це міністр охорони здоровʼя повідомив на своїй сторінці в Facebook. 

Вже завтра, 5 січня, на засіданні НТГЕІ розглядатимуть питання впровадження бустерної дози для усіх інших категорій. 

Як отримати бустерну дозу вакцини від коронавірусу

►Отримати бустерну дозу люди віком 60+ можуть через 6 місяців з дати другого щеплення від COVID-19, оптимально в період від 6 до 9 місяців.

►Перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty/Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина до цього. Наприклад, якщо перші два щеплення було зроблено вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech бустерну дозу рекомендовано вводити вакциною Comirnaty/Pfizer.

►За відсутності м-РНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

►За рекомендацією експертів НТГЕІ, змінено схеми використання різних вакцин для основного курсу щеплень від COVID-19, згідно з якими вакцину CoronaVac тепер можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від Pfizer).

►Після Moderna або Pfizer тепер можна застосовувати вакцину AstraZeneca. Мінімальний інтервал між дозами — 28 днів.

Вакцинація вагітних: жінкам, які отримали першу дозу вакцини CoronaVac, а потім завагітніли, для другої дози перевагу слід надавати мРНК-вакцинам Pfizer або Moderna.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19: в Україні почали вводити ревакцинальну дозу вакцини та стало відомо, як довго вірус живе в організмі

Тим часом, на півдні Франції виявили новий штам коронавірусу, більш заразний, аніж Омікрон. 

Коронавірус в Україні станом на 4 січня

Станом на 4 січня кількість людей, які захворіли коронавірусом Covid-19 від початку пандемії в Україні, – 3 678 088 випадків коронавірусу (+1 746 за попередню добу).

Нагадаємо, що зараз у світі активно поширюється виявлений у листопаді на півдні Африки штам коронавірусу «Омікрон», який має 32 мутації. Завдяки такій кількості мутацій «Омікрон» поширюється дуже швидко, проте спричиняє легші симптоми, ніж «Дельта».

Правда і міфи про вакцину від коронавірусу: коментар біологині Дарки Озерної:

Новини по темі