У Києві відбувся спеціальний показ історичного документального циклу Акіма Галімова «Українські палаци. Золота доба»

Реальна історія
Українські палаци. Золота доба: спеціальний показ у Києві

Спеціальний показ документального циклу «Українські палаци. Золота доба» провели у Києві.

Поділитися:

У вівторок, 30 січня, в Києві відбувся спеціальний показ другого сезону історичного документального циклу «Українські палаци. Золота доба». Проєкт створено командою Акіма Галімова, продюсера, автора та ведучого проєкту «Реальна історія», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Мета документального циклу — розповісти про життя і діяльність власників українських палаців – як тих, що стоять і за наших часів, так і тих, які не пережили буремне ХХ століття. А також разом з істориками, архітекторами з 3D реконструкцій і фахівцями VFX відтворити екстер’єри та інтер’єри втрачених маєтків, розкрити їхню історію, яку намагалася стерти радянська влада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди поділося українське скіфське золото — розбирався Акім Галімов у "Реальній історії"

За словами продюсера Акіма Галімова, зйомки одного сезону історичного документального циклу зайняли приблизно рік, оскільки підготовка, розробка сценарію, відтворення палаців, монтаж — це кропітка робота.

«На моє переконання, палаци — це двері в історію, через які можна розповідати про людей та реліквії. Щиро вдячний команді нашого продакшену, 3D-архітекторам — всім, хто був долучений до проєкту. Вдячний також партнерами з USAID та TCA, які вже четвертий рік підтримують цей проєкт», — прокоментував Акім Галімов.

Акім Галімов

До спеціального заходу долучилися історики, культурні діячі, популяризатори української історії, а також представники влади, які, крім перегляду першої серії про таємничу історію Підгорецького замку, стали учасниками обговорення можливостей відновлення об’єктів архітектурної спадщини України. 

«Сьогодні, майже після 2 років повномасштабного вторгнення, тактика Росії стає очевидною. Спроби применшити українську ідентичність є одним з елементів гібридної війни. Агентство США з міжнародного розвитку пишається тим, що допомогло створити два сезони історичного документального циклу “Українські палаци. Золота доба”. Цей проєкт засвідчує вміння українців відновлювати те, що було знищено війною», — додає Корі Джонстон, cпеціаліст з розвитку демократії Відділу програм з розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні.

Українські палаци

Своєю чергою заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко додав:

«Безперечно війна та боротьба за ідентичність, збереження української культури та спадщини — надзвичайно важливі. Важливо, що це розуміють та підтримують і наші американські партнери, і українці, які створюють та знімають багато якісного продукту».

Після показу відбулася панельна дискусія, спікерами якої стали: український історик Олександр Алфьоров, начальниця управління культури й туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради Наталія Лозовська,  директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар’яна Томин та безпосередньо Акім Галімов. Модерував обговорення  ведучий 1+1 media та сценарист 1+1 Production. Originals Руслан Шаріпов, який є креативним продюсером проєкту.

Палаци

Під час дискусії йшлося про важливість повернення архівів в Україну, архітектурні рішення у відновленні частково зруйнованих маєтків, а також про роль палаців як туристичних магнітів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зник найбільший палац Рівного: відповідає Акім Галімов

Зокрема, Олександр Алфьоров розповів про найпопулярніші міфи Підгорецького замку та пояснив, чому історії з ореолом загадковості перемагають. Наталія Лозовська розповіла про успішний кейс, як на місці провалля палацу Любомирських у Рівному вдалося зробити справжню атракцію — сучасний інтерактивний музей з VR-простором. Мар’яна Томин на прикладі палаців у Сокиринцях та Вишнівці розповіла про те, яке місце у внутрішньому туризмі займають палаци загалом.

Переглянути, як пройшов офлайн-показ можна в сюжеті ТСН на YouTube-каналі проєкту за цим посиланням. До слова, проєкт «Українські палаци. Золота доба» доступний до перегляду на YouTube-каналі «Реальна історія» за цим лінком.

Новини по темі