Как распознать авитаминоз весной: Советы врача

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Врач-невропатолог развеяла мифы о авитаминозе, как причину весеннего недомогания.

Поделиться:

5 правил, які допоможуть підготувати гардероб до весниУ студії програми «Сніданок з 1+1» лікар Тетяна Майкова розповіла, чим загрожує неправильне тлумачення весняного недомагання та які продукти слід додати до раціону, аби мінімізувати проблеми зі здоров'ям.

Слабкість, ламкість нігтів та волосся,безсоння, загострення хронічних хвороб та алергічні реакції – ці симптоми ми звикли приписувати терміну «авітаміноз». Але весняне недомагання може бути спричинене й іншими проблемами в організмі.

Усі ці симптоми спричинені різкими змінами клімата і необхідністю організму підлаштуватися під них, – підкреслює лікар.

4 вітаміни, які допоможуть покращити стан шкіри, волосся та нігтівМІФ І – НАВЕСНІ РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ АВІТАМІНОЗ

Авітаміноз – це повна відсутність одного че декількох вітамінів в організмі. Він може призвести до дуже серйозних наслідків, а тому потребує професійного лікування.

Більш поширеними хворобами є гіповітаміноз чи гіпервітаміноз, тобто дефіцит чи надлишок вітамінів в організмі відповідно. Причому цими хворобами можна хворіти протягом усього року, а не лише з приходом весни.

Поставити точний діагноз зможуть лише аналізи, які  визначають рівень кожного вітаміну у вашому організмі, – зауважила експерт.

МІФ ІІ – ВІТАМІНАМИ МОЖНА ЗАПАСТИСЯ НАПЕРЕД

Хибною також є думка, що вітамінами можна запастися наперед. Це стосується лише вітамінів А, Е та D, які відкладаються у жирових клітинах на тривалий час.

Придбати вітамінний комплекс простіше, аніж систематично харчуватися правильно – ось чому люди так масово шукають вітаміни в аптеках, – констатує лікар.

Найкорисніші весняні овочі: Які продукти подарують сили та енергіюЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітамін Е уповільнює процес старіння.

МІФ ІІІ – ВІТАМІННИЙ КОМПЛЕКС ВРЯТУЄ ВІД АВІТАМІНОЗУ

Безконтрольно приймати вітаміни не можна, інакше це може призвести до розвитку гіпервітамінозу. 

Здорове харчування краще, ніж будь-які медикаменти, наситить організм корисними речовинами та зміцнить імунітет. Овочі та фрукти багаті на вітаміни лише в сезон, а тому навесні від них мало користі. Лікар радить збільшити вживання продуктів тваринного походження, багатих на білок: м'яса, яєць, молочних продуктів, риби тощо.

Свіже м'ясо містить більше корисних речовин, ніж будь-який фрукт, – наголошує лікар.

МІФ IV – ДІТЯМ ТРЕБА ЩОВЕСНИ ВЖИВАТИ ВІТАМІННИЙ КОМПЛЕКС

Це міф, нав'язаний рекламними кампаніями окремих фармацевтичними компаніями. Насправді дітям не можна пити вітамінні комплекси, натомість правильне харчування позитивно відобразиться на здоров'ї.

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, у яких продуктах можна знайти, необхідні навесні вітаміни

Новости по теме