Як виростити мікрогрін вдома: що це таке та прості правила догляду (поради Антоніни Лесик)
Як проростити насіння в домашніх умовах?
Сезон свіжих овочів завершився, а вітаміни потрібно звідкись отримувати. Тому замінити тепличні овочі можна мікрозеленню. Вона зараз у тренді. Один маленький паросток може вміщувати стільки ж вітамінів і мікроелементів, як і цілий овоч. Часто ця космічна зелень має ще й космічну ціну. Але щоб заощадити, її можна виростити самостійно. Як це зробити в домашніх умовах та не зіпсувати насіння, розповідає Тоня Лесик у "Сніданок. Вихідний".
Мікрогрін – це молоді паростки овочевих рослин та трав, які вирощуються у спеціально створених для цього умовах. Паростки містять велику кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот. На мікрогрін можна пророщувати майже всі культури: бобові, зернові та овочеві.
При виборі насіння для мікрогрина є певні обмеження: для мікрозелені не підходять рослини з сімейства Пасльонові (баклажани, помідори, картопля, перець), оскільки в їх паростках міститься соланін — отруйна речовина, яка може призвести до проблем із травленням. Не рекомендується також пророщувати гарбуз, оскільки він гіркий, і квасолю — в ній містяться токсичні речовини. Також, при виборі насіння для мікрозелені варто враховувати особисту непереносимість та алергію.
Мікрогрін: що можна пророщувати в домашніх умовах
Тоня Лесик появнює, яке має бути насіння для мікрогріну:
"Насправді, пророщувати можна буквально все. Не існує поняття "мікрогрін спеціально для пророщування". Будь-яке насіння може стати мікрогріном: і пшениця, і жито, і всі види салату, і кукурудза, горох, амарант, буряк, і навіть морква та цибуля".
Мікрогрін є дуже корисним для організму, а основна його цінність у тому, що він містить максимальну кількість поживних речовин:
"Коли насінина прокидається, всі поживні речовини переходять у ці проростки".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кімнатні рослини взимку: особливості догляду (поради Антоніни Лесик)
Як пророщувати мікрогрін
Є два основні способи пророщування мікрозелені вдома: із грунтом та без:
"Із грунтом — ми засипаємо невеликий шар грунту і пророщуємо, майже як розсаду. У квартирі мені більше подобається другий спосіб. Ми можемо взяти спеціальний килимок для пророщування мікрогріну. У нього пориста структура і він буде гарно утримувати вологу. Його можна замінити ватою, марлею, навіть взяти кілька шарів паперових рушників. Можна взяти кокосовий субстрат або перліт".
► Заливаємо килимок або його замінник водою так, щоб він став вологим, але вода не стояла. При надмірній вологості насінина може загнивати.
► Якщо ви пророщуєте великі насінини, такі як горох чи сочевиця, краще замочити їх попередньо на 6 годин. Дрібні можна одразу висівати
► Насіння можна брати будь-яке, головне, щоб воно було необроблене, як буває з буряком та морквою, оскільки хімічні речовини можуть лишатись до момнту вживання у їжу
►Висіваємо дуже густо насінини і влаштувати їм парниковий ефект (можна кришкою).
►Спочатку поставити у не дуже освітлене місце, допоки насінини не проростуть (приблизно три дні).
►Коли насіння пробудиться, поставити на підвіконня і слідкувати за вологістю і за необхідністю бризкати водою.
►Кришку знімаємо, коли ростки будуть вже біля 2 см
► Від посіву до мікрозелені проходить приблизно 7-8 днів
►Збирати "врожай" найзручніше ножицями, зрізаючи майже біля насінини.
"Мікрогрін краще вживати у сирому вигляді. Так зберігаються усі вітаміни", — наголошує Антоніна Лесик.
Як виростити свіжу та ароматну зелень на підвіконні — дивіться у сюжеті: