Як виростити мікрогрін вдома: що це таке та прості правила догляду (поради Антоніни Лесик)

Як проростити насіння в домашніх умовах?

Поділитися:

Сезон свіжих овочів завершився, а вітаміни потрібно звідкись отримувати. Тому замінити тепличні овочі можна мікрозеленню. Вона зараз у тренді. Один маленький паросток може вміщувати стільки ж вітамінів і мікроелементів, як і цілий овоч. Часто ця космічна зелень має ще й космічну ціну. Але щоб заощадити, її можна виростити самостійно. Як це зробити в домашніх умовах та не зіпсувати насіння, розповідає Тоня Лесик у "Сніданок. Вихідний".

Мікрогрін – це молоді паростки овочевих рослин та трав, які вирощуються у спеціально створених для цього умовах. Паростки містять велику кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот. На мікрогрін можна пророщувати майже всі культури: бобові, зернові та овочеві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виростити свіжу зелень взимку: петрушка, морква, буряк та селера на підвіконні. Порадами ділиться садова експертка Антоніна Лесик (відео)

При виборі насіння для мікрогрина є певні обмеження: для мікрозелені не підходять рослини з сімейства Пасльонові (баклажани, помідори, картопля, перець), оскільки в їх паростках міститься соланін — отруйна речовина, яка може призвести до проблем із травленням. Не рекомендується також пророщувати гарбуз, оскільки він гіркий, і квасолю — в ній містяться токсичні речовини. Також, при виборі насіння для мікрозелені варто враховувати особисту непереносимість та алергію.

Мікрогрін: що можна пророщувати в домашніх умовах

Тоня Лесик появнює, яке має бути насіння для мікрогріну:

"Насправді, пророщувати можна буквально все. Не існує поняття "мікрогрін спеціально для пророщування". Будь-яке насіння може стати мікрогріном: і пшениця, і жито, і всі види салату, і кукурудза, горох, амарант, буряк, і навіть морква та цибуля".

Мікрогрін є дуже корисним для організму, а основна його цінність у тому, що він містить максимальну кількість поживних речовин:

"Коли насінина прокидається, всі поживні речовини переходять у ці проростки".

мікрогрін фото

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКімнатні рослини взимку: особливості догляду (поради Антоніни Лесик)

Як пророщувати мікрогрін

Є два основні способи пророщування мікрозелені вдома: із грунтом та без:

"Із грунтом — ми засипаємо невеликий шар грунту і пророщуємо, майже як розсаду. У квартирі мені більше подобається другий спосіб. Ми можемо взяти спеціальний килимок для пророщування мікрогріну. У нього пориста структура і він буде гарно утримувати вологу. Його можна замінити ватою, марлею, навіть взяти кілька шарів паперових рушників. Можна взяти кокосовий субстрат або перліт".

► Заливаємо килимок або його замінник водою так, щоб він став вологим, але вода не стояла. При надмірній вологості насінина може загнивати. 

► Якщо ви пророщуєте великі насінини, такі як горох чи сочевиця, краще замочити їх попередньо на 6 годин. Дрібні можна одразу висівати

► Насіння можна брати будь-яке, головне, щоб воно було необроблене, як буває з буряком та морквою, оскільки хімічні речовини можуть лишатись до момнту вживання у їжу

►Висіваємо дуже густо насінини і влаштувати їм парниковий ефект (можна кришкою). 

►Спочатку поставити у не дуже освітлене місце, допоки насінини не проростуть (приблизно три дні).

►Коли насіння пробудиться, поставити на підвіконня і слідкувати за вологістю і за необхідністю бризкати водою.

►Кришку знімаємо, коли ростки будуть вже біля 2 см

► Від посіву до мікрозелені проходить приблизно 7-8 днів

►Збирати "врожай" найзручніше ножицями, зрізаючи майже біля насінини.

"Мікрогрін краще вживати у сирому вигляді. Так зберігаються усі вітаміни", — наголошує Антоніна Лесик. 

Як виростити свіжу та ароматну зелень на підвіконні — дивіться у сюжеті: