3 надійні методи, які допоможуть заснути за 1 хвилину (відео)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як швидко засинати в умовах війни: 3 надійні методи
Freepik

Як заснути швидко: ефективні методи для глибокого сну від спеціалістів.

Поділитися:

Через постійний стрес та повітряні тривоги на тлі війни чимало українців страждають на безсоння. Як швидко заснути та відновити здоровий сон. У "Сніданку з 1+1" назвали дієві методи для покращення сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постійний недосип: як оговтатися після безсонної ночі та повернути здоровий сон під час війни

Способи, як швидко заснути в умовах війни

►Метод розслаблення від школи військово-морських сил США. Про нього розповіла Шарон Акерман у книзі "Розслабся і виграй: результативність чемпіонату". Це техніка полягає у необхідності розслабити м'язи обличчя і опустити руки вздовж тіла. Потім потрібно видихнути та розслабити грудну клітину. Далі поступово розслабляємо ноги, литки, стегна протягом 10 секунд. Уявляємо спокійну сцену плавання, споглядаємо вогонь або коливання дерев.

►Метод дихання 4-7-8, який розробив американський вчений Ендрю Вейл. Упродовж чотирьох секунд потрібно спокійно і повільно вдихати повітря носом. На 7 секунд дихання треба затримати і повільно видихати ротом протягом 8 секунд. Ще раз: 4 секунди вдихаємо носом, 7 секунд затримуємо дихання, 8 секунд видихаємо ротом. Повторити вправу треба щонайменше три рази. Метод діє як заспокійливе і швидко занурює в сон.

►Метод сну за 3 хвилини, який вигадали у британській армії. Спочатку треба розслабити всі м'язи тіла, далі глибоко видихнути і вдихнути повітря. Потім спробуйте ні про що не думати протягом 10 секунд і уявити себе в каное посеред спокійного озера. У цьому каное треба дивитися в небо. Наступна сцена — відпочинок у гамаку в темній кімнаті. Усі ці фантазії відволікають від стресу, розслабляють і, врешті, пускають у сон.

"Щоб запобігти порушенням сну через бомбардування, рекомендується лягати спати о 21:00. Якщо ракетні обстріли починаються, наприклад, в Києві та області о 03:00 ночі, то до цього часу можна зловити повноцінний сон", — коментує сомнолог Юрій Погорецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як висипатися під час повітряних тривог: поради сомнолога

Як позбутися безсоння: корисні поради

  • Після 13 години не рекомендується пити каву та чай.
  • Ввечері можна перекусити продуктами з дрептофаном, завдяки якому виробляється мелатонін. Це банани, горішки, сире гарбузове насіння і вишня.
  • За три години до сну відмовтеся від фізичних навантажень.
  • Ближче до сну прийміть теплий душ.
  • Не користуйтеся гаджетами перед сном.
  • Засинайте у темряві та тиші.
  • Лягати спати краще до 23:00. Саме в цей час мелатонін випрацьовується у 5 разів більше за всю наступну ніч.

Новини по темі