Як вберегти слух в умовах війни та обстрілів: поради лікаря у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Причини порушення слуху та як їх уникнути
Unsplash

Лікар пояснив, чому погіршується слух, та як захистити вуха від гучних звуків.

Поділитися:

Лікарі б'ють на сполох: за останні півтора року Україна стала однією із лідерів за кількість пацієнтів з травмами вуха. За прогнозами ВООЗ до 2050 року 2,5 млрд людей будуть мати ті чи інші проблеми зі слухом. Як захистити свої вуха та вберегти слух? Порадами поділився отоларинголог Роман Фіщук у  "Сніданку з 1+1"який виходить у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблема переїдання під час холодів: як правильно харчуватися восени (поради дієтологині)

Скільки в Україні людей із порушеннями слуху

Статистика ВООЗ показує, що кожна 10 людина має показання до слухового апарату. Через війну відсоток таких осіб в Україні збільшився у 4-5 разів. Найбільше страждають мешканці прифронтових територій та військові прифронтові. Операції на вусі — майже ювелірна справа, і в Україні спеціалістів такого профілю не вистачає. Роман Фіщук із командою зараз працюють над тим, аби збільшити кількість фахівців, що можуть первинно оглянути вухо та спрямувати людину на подальше лікування.

"Зі слухом це дуже важливо: чим швидше ми визначимо проблему, тим швидше зможемо допомогти, і тим кращі результати будуть", — зазначає експерт.

Чому слух погіршується

Основна причина для України — наслідки гучних вибухів. Це критично актуальна проблема для людей родом із прифронтових територій та захисників. Якщо брати приклади із цивільного життя, часто після концертів можна відчути гул у вухах. Це — тимчасова втрата слуху. Найчастіше вона проходить за добу, проте при постійній дії гучних звуків на вуха часом цей стан може стати перманентним.

Слух

Фото: Freepik.com

Які найчастіші травми вуха

Лікар пояснює, що людське вухо можна поділити на зовнішнє, середнє та внутрішнє. Зазнати шкоди може будь-яка частина, найчастіше ураження комбіновані. Пацієнти зазвичай звертаються з травмами барабанної перетинки та нервових клітин внутрішнього вуха. Зокрема останнє пошкодження наразі немає лікування, можливо лише покращити стан з використанням імплантів чи спеціальних апаратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи загрожує Україні епідемія Гепатиту А: у МОЗ дали відповідь

Як вберегти вуха від шкоди вибухів та гучних звуків

  1. Під час обстрілів не виходьте надвір та спеціально не відчиняйте вікно. Це шкодить і вашому здоров'ю, і життю загалом.
  2. Використовуйте спеціальні беруші чи тактичні навушники, що ізолюють звуки вибухів.
  3. Щороку перевіряйте слух.
  4. Слухайте музику не довше години.
  5. Вмикайте у навушниках гучність не більше 60%.
  6. Обирайте накладні навушники, а не навушники-крапельки.
  7. Захищайте слух від гучних звуків та обстрілів за допомогою навушників.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі