Найефективніші та найдешевші способи опалення: як зекономити на обігріві

Системи опалення будинку: як зекономити на обігріві
Freepik

Які системи опалення найекономніші та найефективніші?

Поділитися:

Кожного року українці шукають найефективніші та найекономніші системи опалення для власних домівок. При виборі механізму обігріву важливо брати до уваги рівень утеплення та потреби своєї оселі. Описані 3 системи опалення є економними та продуктивними, тому ви точно знайдете те, що найкраще підійде для вашого дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підготовка до зими: як утеплити своє житло

Найкращі системи опалення для приватних будинків та квартир

1. Тепловий насос типу "повітря-вода"

Найбільш багатофункціональна система опалення для приватних будинків, подекуди і для квартир та офісів. Їх можна використовувати для обігріву приміщення, кондиціонування та для нагріву гарячої води та водяного теплого полу. Це обладнання має довгий термін експлуатації до 20 років. Хоч облаштування насоса не найдешевше, та він видає близько 7 кВт тепла споживаючи всього 1 кВт електроенергії на годину. Завдяки цьому він окупиться через 2-3 роки. Саме повітряно-водяні моделі є найлегшими для монтажу та ефективно повторно використовують те тепло, що виходить з приміщення, отримуючи користь з тепловтрат.

Опалення

2. Система опалення з твердопаливним котлом

Це обладнання з чавуну або сталі з камерою згоряння. Джерелом енергії є вугілля, брикети, дрова. Таким чином тепло поширюється на великі площі. Це також сприяє відносно низькій ціні на паливо: тверді матеріали дешевші, аніж тарифи на газ. Котел може працювати без світла, деякі його види навіть обігрівають воду. З мінусів — обладнання габаритне, тому потребує окремого приміщення для пристрою та палива. Також його потрібно чистити та пильнувати.

Опалення

3. Газове опалення будинку через котел

Різні типи газових котлів підійдуть як для приватних будинків, так і для квартир. Ними просто користуватися, вони довго служать і здатні опалювати великі приміщення, гріти воду. Газ вигідніший у використанні аніж світло, проте варто пам'ятати про вибухонебезпечність. Якщо дотримуватися правил експлуатації, газовий котел буде довго та якісно гріти вашу оселю навіть під час ймовірних відключень електроенергії.

Опалення

Фото: Freepik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖГотуємось до зими: як вберегти тепло в оселі без обігрівачів (поради у "Сніданку з 1+1")

Яка наразі ситуація з опалювальним сезоном в Україні, розповіли в ТСН, що виходить щоденно о 19:30 у YouTube ТСН, а також у марафоні новин:

Новини по темі