Розлучення під час війни: як зберегти стосунки в умовах повномасштабного вторгнення

Чи збільшилася кількість розлучень в Україні за час повномасштабного вторгнення, та як покращити стосунки в умовах війни?

Поделиться:

Вплив війни на ментальний стан українців неможливо переоцінити. Життя у постійному стресі неодмінно має вплив на взаємостосунки. До того ж на разі чимало родин роз'єднані через дії окупантів. Чи дійсно через це в Україні побільшало розлучень?

Розлучення в Україні: статистика

Сервіс моніторингу реєстраційних даних Опендатабот у своїх підсумках за 2023 повідомляє: 

"Понад 186 тисяч шлюбів було зареєстровано в Україні у 2023 році за даними Міністерства юстиції України. Розлучень та шлюбних договорів побільшало, проте все одно менше, ніж до початку великої війни".

Загалом, минулого року у РАГСі розлучилося понад 24 тисячі пар, з них 1414 — онлайн. У 2022 році розлучених родин з'явилося майже 18 тисяч, а у 2021 — 29,5 тисяч. За статисткою, довоєнні показники розлучень в Україні переважають ті, які ми маємо за два роки повномасштабного вторгнення. Однак варто взяти до уваги, що ці цифри описують лише офіційно зареєстровані випадки. Чимало пар сепарувалося за цей час, однак через особисті причини ще не планують узаконювати припинення своїх стосунків.

Розлучення

Інфографіка: Опендатабот

Як війна впливає на романтичні стосунки

Хоч статистика по розлученнях є дещо позитивною, однак стрес війни має великий вплив на наші взаємини:

  • Стрес і тривога: війна може бути джерелом значного стресу та тривоги, що може негативно вплинути на емоційний стан людей та їхню здатність підтримувати здорові стосунки.
  • Труднощі спілкування: через розлуку, спричинену війною, пари можуть відчувати труднощі у спілкуванні та підтримці зв'язку одне з одним. Це може призвести до непорозумінь, розчарувань і емоційної дистанції.
  • Фінансові труднощі: війна може призвести до фінансових проблем, що може створити напруження у стосунках і ускладнити спільне планування майбутнього.
  • Зміна пріоритетів: у воєнний час люди можуть зосередитися на виживанні та задоволенні основних потреб, що може призвести до того, що романтичні стосунки відійдуть на другий план.
  • Травми: війна може призвести до психологічних травм, які суттєво впливають на психічне здоров'я людей та їхню здатність формувати та підтримувати здорові стосунки.

З іншого боку, попри свою жахливу суть війна також може мати й деякі позитивні наслідки для стосунків:

  • Зміцнення зв'язку: спільне подолання труднощів може зблизити пари та зміцнити їхній зв'язок.
  • Підвищення цінності стосунків: у часи невизначеності та небезпеки люди можуть більше цінувати близькість і підтримку, яку їм дають романтичні стосунки. Цим можна пояснити справжній бум шлюбів у 2022 — 223 тисячі, що більше за показники і 2021, і 2023.
  • Нова перспектива: війна може змусити людей переосмислити свої пріоритети та глибше оцінити важливість стосунків у своєму житті.

Розлучення

Як зберегти стосунки під час війни

Збереження та покращення стосунків під час війни може бути складним завданням, але цілком можливим. Ось декілька порад, які можуть вам допомогти:

  1. Спілкування. Відкрито спілкуйтеся один з одним: Важливо ділитися своїми почуттями, думками та переживаннями один з одним, навіть якщо це важко. Практикуйте активне слухання: намагайтеся уважно слухати одне одного без перебивання, щоб по-справжньому зрозуміти точку зору вашого партнера. Будьте щирими та співчутливими, говоріть чесно про свої потреби та очікування, але також намагайтеся зрозуміти почуття вашого партнера. Уникайте звинувачень та критики та зосередьтеся на тому, щоб розв'язати проблеми разом.
  2. Підтримка. Будьте опорою один для одного. Зараз вам обом потрібна додаткова підтримка. Будьте поруч, коли це потрібно, пропонуйте емоційну та практичну допомогу. Визнайте та цінуйте зусилля одне одного. Важливо дякувати один одному за підтримку та визнавати те, що ви робите один для одного. Проводьте час разом: навіть якщо це просто кілька хвилин на день, знайдіть час, щоб побути разом і поспілкуватися. У разі фізичної розлуки спробуйте знайти способи спільного дозвілля онлайн.
  3. Піклуйтеся самі про себе. Якщо ви самі у поганому гуморі та з невтішним здоров'ям, дуже складно знайти в собі сили, аби підтримувати гарні стосунки з коханою людиною. Багато спіть, гарно харчуйтеся та дотримуйтеся рівня рідини в організмі — це основа, яка забезпечить ваш фізичний добробут та стане підґрунтям для емоційного здоров'я.

Пара

Фото: Unsplash

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новости по теме