Унікальні симптоми Омікрону та ковідний сертифікат після бустерної дози — розповідає Ігор Кузін у «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чим Omicron відрізняється від інших штамів коронавірусу та що треба знати про ковідний сертифікат після введення бустерної дози?

Поделиться:

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін у студії «Сніданку з 1+1» відповів на найбільш поширені питання щодо коронавірусу та його поширення в нашій країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марічка Падалко втретє щепилася вакциною від COVID-19: деталі про вакцинацію бустерною дозою від телеведучої

Раніше у МОЗ повідомили, що в Україні вже почалася нова хвиля коронавірусу, і Ігор Кузін це підтвердив. Також він додав:

«За зробленими прогнозами епідемічна ситуація буде погіршуватися. Пікові показники захворюваності передбачають на лютий-березень з поступовим спаданням у квітні. Переважати в цей період в Україні буде штам коронавірусу Omicron».

Ігор Кузін наголошує, що Омікрон дуже швидко передається, але його симптоми швидше зникають у хворих, якщо порівнювати, напркилад, зі штамом дельта. Загалом же Omicron має унікальні симптоми, за якими його легко відрізнити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ України назвав категорії працівників, яким потрібно щепитися від COVID-19 до 31 січня (інакше будуть відсторонені від роботи)

Симптоми Омікрону

За словами Ігоря Кузіна, головні симптоми Omicron, – це:

  • чхання (фіксується у 75% хворих);
  • загальна втома;
  • головний біль;
  • підвищення (переважно незначне) температури тіла (у 25% хворих);
  • втрата смаку, запаху (всього у 19% хворих на Омікрон).

Загалолом Омікрон часто протікає, як звичайне ГРВІ. Його унікальним симптомом є саме часте чхання, через що вірус так швидко поширюється (втричі швидше, ніж інші штами коронавірусу). Адже хвора людина часто не встигає прикрити обличчя під час чихання. Одна людина, хвора на Omicron, цілком реально може інфікувати весь колектив. Дивіться, що про штам Омікрон розповіли у "Сніданку з 1+1":

Хоча зазвчиай Омікрон переноситься легше, ніж дельта, він так само залишається вкрай небезпечним для хворих на астму, діабет, серцево-судинні чи онокологічні недуги. Особливо, якщо у людей із супутніми хворобами відсутня вакцинація від коронавірусу. Ігор Кузін зауважує:

«Якщо людина невакцинована, майже в 10 разів підвищується ризик важкого перебігу COVID-19, особливо на фоні супутніх неінфекційних захворювань».

Бустерна доза: коли вводити і як згенерувати сертифікат у «Дії»

Ігор Кузін також розповів, як і коли слід щепитися бустерною дозою від коронавірусу. Оптимально це варто зробити у період від 6 до 9 місяців після введення другої дози. Якщо зробити це пізніше, будуть проблеми з генерацією ковідного сертифікату у «Дії».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скорочення терміну дії сертифікатів про вакцинацію та приєднання України до глобальної мережі ковідних сертифікатів: коли українцям чекати на зміни

Як уже повідомлялося раніше, після введення бустерної дози термін дії ковідного сертифікату буде складати 270 діб.

ФОТО: Pexels/EVG Kowalievska

Новости по теме