«15 млн людей потребують підтримки»: ексклюзивно у «Сніданку з 1+1» на ТЕТ міністр охорони здоров’я Ляшко розповів про психологічних стан українців, а також про стрімке збільшення хворих на COVID

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
«15 млн людей потребують підтримки»: ексклюзивно у «Сніданку з 1+1» на ТЕТ міністр охорони здоров’я Ляшко розповів про психологічних стан українців, а також  про стрімке збільшення хворих на COVID

За словами міністра, щотижня спостерігається 30-40% збільшення хворих на COVID.

Поділитися:

За тиждень зафіксовано різке зростання кількості людей, хворих на COVID. Ексклюзивно до «Сніданку з 1+1» завітав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, який розповів про ситуацію з COVID в країні та озвучив цифру, скільки мільйонів людей в Україні потребують психологічної підтримки.

За словами міністра, щотижня спостерігається 30-40% збільшення хворих на COVID.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВ Україні виявили новий штам коронавірусу: як називається, наскільки небезпечний, чи ефективна проти нього вакцина (розповіли у МОЗ)

«Ми так часто говоримо про те, що COVID зник, що він дійсно вже і повернувся. За минулий тиждень було зафіксовано 3983 випадки, це на 1100 випадків більше, ніж попередній тиждень. І ми бачимо останні 4-5 тижнів зростання по 30-40% тижня до тижня. Госпіталізовано було десь 1700 осіб за тиждень і зараз в лікарнях – 1500 людей і близько 170 з них діти.. Також зафіксовано і 16 летальних випадків», — детально розповів міністр.

Щодо того, чи вплинуть такі показники на введення більш жорстких карантинних норм, Ляшко зазначив, що медична система зараз перелаштована на воєнний стан, щоб вчасно та якісно евакуювати поранених та на різних етапах евакуації надавати певний рівень медичної допомоги, адже основною ціллю наразі стоїть перемога України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк медична система України працює під час війни: ексклюзивний коментар міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка у «Сніданку з 1+1»

«Карантин продовжений до кінця серпня. Ми з Урядом найближчим часом будемо переглядати це питання. Всі обмеження, які у нас діяли до початку повномасштабного вторгнення, вони рекомендовані. Це просто як нагадування про те, що, на жаль, під сезон захворюваність росте. Що ми бачимо і в європейських країнах, вони повертаються до більш жорсткого контролю маскового режиму», — підкреслив Віктор Ляшко.

Щеплень українців зараз роблять у рази менше. За словами міністра, наразі число зменшилось до 70 000 щеплень на тиждень. Раніше скільки людей робили щеплення щоденно. Щодо виплат за третю дозу вакцинації, Ляшко наголосив, що виплати скасовані з початком війни.

Віктор Ляшко

З першого серпня покупка антибіотиків в аптеках України здійснюється за електронним рецептом. За словами міністра,  за 10 днів вже виписано 18 000 рецептів, проте аналітику поки робити важко.

«Сьогодні у лідерах – Київ, Дніпропетровська та Львівська область. Що приємно – виписуються рецепти і на територіях, де росія намагається встановити окупаційний режим. Це черговий сигнал, що ми працюємо з нашими медиками, ми їх не залишаємо, перераховуємо зарплати, ми їх підтримуємо і маємо надію, що найближчим часом потиснемо їм руку», – підкреслив Ляшко.

Міністр зазначив, що введення продажу антибіотиків за електронним рецептом пов’язане з проблемами стійкості до антибіотиків організму та великою кількістю поранень та травм у військових, при лікуванні яких необхідне їх застосування.

«Днями я був в одній з київських лікарень, де робили реконструктивну хірургію… Пересаджуються великі шматки м’язів, відразу вживали в інші частини тіла. Це вже робиться на мікрохірургічному рівні. Все заживає, потім відбуваються пластичні операції і людина повертається до нормального життя без можливої потенційної ампутації, якби не спрацювали антибіотики. Під час війни у нас розвивається трансплантація, ми рухаємось вперед. І якщо не буде антибіотиків, нас відкине не те, що на 10 років назад, нас відкине на декілька десятиліть», – наголосив Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЧи необхідні антибіотики при лікуванні COVID-19? Пояснює медична експертка UNICEF Катерина Булавінова

Також міністр торкнувся теми і психологічного здоров’я українців. Він підкреслив, що кожний має піклуватись про власне здоров’я, не очікуючи якихось змін.  З ініціативи першої леді Олени Зеленської вже розпочалась національна програма психологічної підтримки, яка передбачає залучення психотерапевтів та необхідним лікуванням.

«Ми оцінуємо, що близько 15 млн людей потребують психологічної підтримки. Якщо нічого не робити, то з них близько трьох мільйонів будуть потребувати допомоги психотерапевта з потенційним медикаментозним лікуванням. Ми хочемо зробити все, щоб не довести до лікування, щоб психологічна підтримка була правильною», — зазначив міністр.

Також в центрах адміністративних послуг запланована поява соціальної підтримки громадян, а також передбачена додаткова оплата за надання психологічної допомоги пацієнтам сімейним лікарям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Нас відкинуло не назад, а на старт», – психотерапевт Олег Чабан про те, як знайти точку опори і почати нове життя під час війни

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України. Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалі ТЕТ, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Новини по темі