Шум схожий на шахед: як гул мотоциклів впливає на психіку українців (коментує психолог у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як гул мотоциклів впливає на психіку українців: коментар психолога
freepik.com

Як шум мотоциклів на дорогах впливає на нашу психіку та чи можуть щось вдіяти правоохоронці?

Поділитися:

Шум схожий на "Шахед": українці скаржаться на занадто гучні гули від мотоциклів. Вони неабияк лякають, адже дуже схожі на звуки безпілотників. І часом не зрозуміло, чи то щось летить з росії, чи просто проїжджають мотоцикли. Як така ситуація на дорогах впливає на нашу психіку, і чи можуть щось вдіяти правоохоронці, розбирались у "Сніданку з 1+1", що виходить по буднях із 7:00 до 9:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збалансоване шкільне харчування: у "Сніданку з 1+1" показали 3 варіанти обідів для школярів

Гучні звуки мотоциклів неабияк шкодять і так травмованій психіці українців, стверджує психологиня Христина Маляр:

"Переляк може бути, може бути панычна атака. Ми можемо втрачати розуміння, що відбувається.  Людина може отримати психологічну травму та все своє подальше життя боятись голосних звуків".

Однак інструктор у мотошколі та мотоцикліст із понад 20-річним стажем, Олександр, каже, що не всі мотоцикли так лякають:

"Це вихлопна система. На даному мотоциклі вона стоїть стокова, тобто рідна. Тут все відносно тихо. Якщо її замінити на спортивну, то тоді з'являється звук".

Любителів спортивної їзди, які зловживають прямоточними глушниками, подвійними спортивними системами, які і створюють гул, за словами Олександра, 50%. Вони від того отримують справжнє задоволення. Крім того, це пасивна безпека, тобто мотоцикл чутно на дорозі. 

Однак проти гучного гулу мотоциклів поки що навіть поліція безсила, каже перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький:

"Саме за перевищення допустимого рівня шуму такими транспортними засобами наразі покарання немає у законодавстві. Це питання поки не врегульоване. Але дуже часто такі транспортні засоби вчиняють дуже багато супутніх правопорушень. Тобто, це може бути і перевищення швидкості, проїзд на заборонений сигнал світлофора, порушення правил проїзду перехресть, порушення правил маневрування". 

І лише тоді поліцейський зможе виписати штраф, щоправда, якщо патруль сам на дорозі спіймає порушника. Поки ж ви викличете екіпаж, гучний мотоцикліст ймовірніше вже буде в іншому кінці міста.

Однак є шанс, що скоро ситуація зміниться: у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонують карати водіїв, які зловживають прямоточними глушниками, подвійними спортивними системами, які й створюють гул, що лякає людей. Це стосуватиметься і мотоциклів і машин, пояснює адвокат Богдан Кушнір:

"Тобто, коли людина хоче собі влаштувати й поставити на свій транспортний засіб кращий вихлопний звук, так, щоб він ревів як гоночне авто під час гонки на відповідній території чи стадіоні, лише законопроєкт допоможе працівникам поліції фіксувати даним транспортний засіб в потоці, зупиняти і виносити саме необхідну постанову".

Це 17 тисяч гривень за перше правопорушення і 34 тисячі гривень із забороною керувати транспортним засобом на 6 місяців за друге, але це звісно за умови, що депутати ухвалять законопроєкт.

“Сніданок з 1+1” – це свіжі актуальні новини та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день. Не пропустіть проєкт з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Сніданок в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі